Current track

Title

Artist


1 noiembrie – Ziua radioului naţional

Written by on 1 noiembrie 2023

La 1 noiembrie 2023 este marcată Ziua radioului naţional.

În data de 30 octombrie 1928, la orele 17.00, a fost inaugurat postul naţional de radio, cu apelul „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”, potrivit radioromaniacultural.ro.

Primele cuvinte în eter au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, urmând un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.

Profesorul Dragomir Hurmuzescu a fost şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al nou înfiinţatei Societăţi de Difuziune Radiotelefonică, iar Margareta Marinescu a fost prima crainică a radioului public. La început, Radioul funcţiona cu 17 angajaţi şi emitea câteva ore zilnic, programul fiind alcătuit din ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Ulterior, au fost difuzate emisiuni pe teme culturale, umoristice sau emisiuni dedicate muzicii clasice, printre care: „Ora copiilor”, „Ora veselă”, „Ora femeilor”, „Cronica muzicală”, „Cronica dramatică” sau „Poşta amatorilor”.

 

La 4 noiembrie 1928, Victoria Mierlescu a fost primul actor invitat la microfon, susţinând un recital de versuri. Revista ”Radiofonica” a văzut primul număr al tiparului la 9 noiembrie 1928, conform www.srr.ro. Primul concert simfonic radiodifuzat al Orchestrei Radiodifuziunii Române a fost susţinut la 30 noiembrie 1928, iar la 8 decembrie 1928 a fost transmisă prima emisiune pentru femei.

Au existat, încă din 1925, preocupări privind înfiinţarea unui post de radio, în acelaşi an a luat fiinţă Asociaţia Prietenilor Radiofoniei, condusă de profesorul Dragomir Hurmuzescu, director al Institutului Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti. La 13 septembrie 1925, a apărut prima publicaţie despre radiofonie, „Radio-român”.

„Legea pentru instalarea şi folosinţa staţiunilor şi posturilor radioelectrice” care consfinţea monopolul statului asupra posturilor de emisie şi asupra posturilor de radiorecepţie a fost adoptată în iulie 1925, iar în septembrie 1925 a fost aprobat şi Regulamentul pentru aplicarea Legii menţionate, în care se preconiza înfiinţarea unei societăţi de difuziune pe acţiuni (60% capital de stat şi 40% capital particular).

La 15 decembrie 1925 a fost adoptat decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, care a fost transmis ulterior şi Oficiului Internaţional de Radiofonie de la Geneva.

Consiliul de Miniştri a aprobat, la 22 decembrie 1927, înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică s-a desfăşurat la 17 ianuarie 1928, când a fost aprobat statutul de funcţionare şi a fost ales primul Consiliu de Administraţie, care s-a reunit pentru prima dată la 5 martie acelaşi an, moment care a marcat începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune.

La 4 aprilie 1936, Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune. În 1956, a fost înfiinţată Televiziunea Română, cu care Radio România a fuzionat, formând Radioteleviziunea Română. Prin Legea nr. 41 din 17 iunie 1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune devin „servicii publice autonome, de interes naţional, independente editorial”.

Începând cu anul 2012, la 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului, proclamată, în 2011, de UNESCO, şi instituită, un an mai târziu, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply