Current track

Title

Artist


10 martie – Ziua internaţională a femeilor judecător (ONU)

Written by on 10 martie 2023

Decizia privind marcarea unei zile internaţionale a femeilor judecător a fost luată la 28 aprilie 2021, prin Rezoluţia ONU A/RES/75/274, cu scopul de a reafirma angajamentul de a dezvolta şi implementa strategii şi planuri naţionale adecvate şi eficiente pentru promovarea femeilor în sistemele şi instituţiile de justiţie judiciară la nivel de conducere şi la alte niveluri, scrie https://www.un.org/.

ONU a marcat această zi pentru prima dată în anul 2022. Cu acest prilej, Reţeaua Globală de Integritate Judiciară a subliniat rolul crucial al sistemului judiciar în combaterea corupţiei şi a susţinut că pentru reprezentarea echitabilă de gen întăreşte sistemul judiciar. „Femeile judecător contribuie la calitatea procesului decizional şi ajută la construirea încrederii în sistemul judiciar. Lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni poate avea succes doar dacă sistemul judiciar este incluziv, divers şi oferă perspective diferite de gen”, se mai arată în mesajul Reţelei Globale de Integritate, transmis la 10 martie 2022, conform https://www.unodc.org/.

Tot cu prilejul Zilei din 2022, Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UN Office for Drugs and Crime – UNODC) a lansat iniţiativa, „Women in Justice/for Justice”, desfăşurată pe tot parcursul anului 2022.

În ciuda angajamentului sporit al femeilor în viaţa publică, ele rămân semnificativ subreprezentate în posturile decizionale, un număr relativ mic de femei făcând parte din sistemul judiciar, în special în funcţii de conducere. Prin simpla lor prezenţă, femeile judecător sporesc legitimitatea instanţelor, trimiţând un semnal puternic că sunt deschise şi accesibile celor care caută să recurgă la justiţie, mai notează sursa citată.

În luarea deciziei privind marcarea unei astfel de zile s-a luat în calcul şi activitatea şi eforturile Reţelei Globale de Integritate Judiciară a Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (UNODC), care reuneşte femei judecător cu scopul de a învăţa din experienţele trăite şi pentru a oferi o sursă de solidaritate.

Egalitatea în sistemul judiciar, fiind una problematică din punct de vedere istoric, în prezent se iau măsuri pentru a remedia acest lucru, după cum se arată în declaraţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind marcarea zilei de 10 martie ca Ziua internaţională a femeilor judecător, conform https://documents-dds-ny.un.org/.

Reprezentarea femeilor în sistemul judiciar este semnificativă şi din perspectiva Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 5 referitor la egalitatea de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi fetelor la implementarea Agendei 2030.

Statisticile arată că 40% dintre judecători erau femei în 2017, adică cu 35% mai mult decât în 2008. De asemenea, deşi în majoritatea ţărilor europene, există mai multe femei decât bărbaţi judecători sau magistraţi profesionişti, femeile reprezintă 41% din judecătorii de la curţile supreme naţionale şi doar 25 de procente din preşedinţii instanţelor.

La nivel internaţional, există şi International Association of Women Judges, care îşi concentrează eforturile în direcţia creşterii accesului leadership-ului feminin în sistemele judiciare ale statelor. În acest sens, Asociaţia organizează, în zilele de 11-14 mai 2023, la Marrakech (Maroc), conferinţa bienală, cu tema „Women judges: achievements and challenges”, potrivit https://www.iawj.org/.

AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime/Facebook


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply