Current track

Title

Artist


11 iunie – Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti

Written by on 11 iunie 2023

La 11 iunie, începând din acest an, este marcată Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, instituită prin Legea nr.27 din 10 ianuarie 2023, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/.

În iunie 2018, mai mulţi deputaţi şi senatori au depus un proiect de lege privind instituirea zilei de 11 iunie ca „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”. În expunerea de motive se arată că ziua de 11 iunie a fost cel mai important moment al anului 1848, la această dată domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat „Proclamaţia de la Islaz”, programul mişcării revoluţionare din Ţara Românească, conceput ca act constituţional, recunoscând astfel cererile poporului şi ale guvernului revoluţionar. „Evenimentele care au continuat până pe 13 septembrie 1848, când armata otomană, dar în special cea rusă, au înăbuşit Revoluţia, au pus bazele a ceea ce urma să devină statul român modern”, se precizează în continuare.

 

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 20 iunie 2018, iar de Camera Deputaţilor, la 13 decembrie 2022.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul nr.44 din 10 ianuarie 2023, Legea privind instituirea „Zilei Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti” şi declararea unor municipii ca oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848.

Potrivit Legii nr. 27/2023, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848, conform site-ului https://lege5.ro/.

AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa foto: www.basilica.ro


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut