11 octombrie – Ziua internaţională a fetelor (ONU)
Written by AGERPRES on 11 octombrie 2024
Ziua internaţională a fetelor este marcată la 11 octombrie în întreaga lume. La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere, potrivit site-ului www.un.org.
Tema din 2024 este „Viziunea fetelor pentru viitor” potrivit www.un.org. Generaţia actuală de fete este afectată în mod disproporţionat de crizele globale, de climă, conflicte, sărăcie şi respingerea câştigurilor obţinute cu greu pentru drepturile omului şi egalitatea de gen. Prea multor fete încă li se refuză drepturile, limitându-le opţiunile şi limitându-le viitorul.
Cu toate acestea, analizele recente arată că fetele nu sunt doar curajoase în faţa crizei, ci şi pline de speranţă în viitor. În fiecare zi, acestea iau măsuri pentru a realiza o viziune a unei lumi în care toate fetele sunt protejate şi respectate. Cu toate acestea, fetele nu pot realiza singure această viziune. Au nevoie de aliaţi care să le asculte şi să răspundă nevoilor lor, menţionează www.un.org.
Cu sprijinul, resursele şi oportunităţile potrivite, potenţialul celor peste 1,1 miliarde de fete din lume este nelimitat. Iar atunci când fetele conduc, impactul este imediat şi de mare amploare: familiile, comunităţile şi economiile sunt toate mai puternice. Este timpul să ascultăm fetele, să investim în soluţii dovedite care să accelereze progresul către un viitor în care fiecare fată să îşi poată împlini potenţialul.
Adolescentele au dreptul la o viaţă sigura, educată şi sănătoasă, nu numai în aceşti ani critici de formare, ci şi pe măsură ce devin femei. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele au potenţialul de a schimba lumea atât lucrătoare, mame, antreprenori, mentori cât şi liderii politici de mâine. O investiţie în realizarea puterii fetelor adolescente le susţine astăzi drepturile şi promite un viitor mai echitabil şi mai prosper, unul în care jumătate din umanitate este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflictele politice, creşterea economică, prevenirea bolilor şi durabilitate globală, mai menţionează www.un.org.
Fetele depăşesc graniţele şi barierele impuse de stereotipuri şi excludere, inclusiv cele adresate copiilor cu dizabilităţi şi celor care trăiesc în comunităţi marginalizate. Ca antreprenori, inovatori şi iniţiatori ai mişcărilor globale, fetele creează o lume care este relevantă pentru ele şi generaţiile viitoare.
AGERPRES/(Documentare – Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)