12 octombrie – Ziua mondială a artritei
Written by AGERPRES on 12 octombrie 2024
Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day) este marcată la 12 octombrie. A fost stabilită de către Arthritis and Rheumatism International (ARI) în 1996 şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei din întreaga lume cu privire la existenţa şi impactul bolilor reumatice şi musculo-scheletice.
Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie / European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), o organizaţie neguvernamentală europeană care reprezintă persoanele cu artrită/reumatism, profesioniştii din domeniul sănătăţii, specialiştii în reumatologie şi societăţile ştiinţifice de reumatologie din toate naţiunile europene, consideră Ziua mondială a artritei o parte integrantă a eforturilor sale de a promova cercetarea ştiinţifică, educaţia medicală şi conştientizarea bolilor reumatice şi musculo-scheletice, potrivit www.eular.org.
Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă. Site-ul Zilei mondiale a artritei este susţinut şi administrat de EULAR, fosta Ligă europeană împotriva reumatismului (European League Against Rheumatism).
Bolile reumatice musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile, iar efectele se resimt asupra vieţii a peste 120 de milioane de oameni de toate vârstele, numai în Europa. Aceste boli rămân în continuare în mare parte necunoscute şi neabordate în toată Europa şi nu numai. Numărul persoanelor afectate nediagnosticate rămâne în continuare foarte mare. Prin urmare, persoanele care trăiesc cu diverse afecţiuni reumatice nu sunt conştiente de simptomele lor, de oportunităţile de diagnostic şi tratament.
Potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţi (OMS), la nivel mondial în 2019, 18 milioane de oameni trăiau cu artrită reumatoidă; aproximativ 70% dintre persoanele care trăiesc cu poliartrită reumatoidă sunt femei, iar 55% au peste 55 de ani; 13 milioane de oameni cu poliartrită reumatoidă care putea beneficia de reabilitare, se confruntă cu diferite niveluri de severitate (moderate sau severe), artrita reumatoidă fiind o boală autoimună sistemică ce afectează îndeosebi articulaţiile mâinilor, încheieturilor, picioarelor, gleznelor, genunchilor, umerilor şi coatelor, menţionează www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rheumatoid-arthritis.
Bolile reumatice şi musculo-scheletice includ peste 200 de afecţiuni, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere, potrivit OMS. Reprezintă principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.
În prezent, nu există un remediu pentru majoritatea afecţiunilor, diagnosticul este adesea întârziat şi tratamentul trebuie respectat timp de mulţi ani, dacă nu chiar pe tot parcursul vieţii. Aceasta înseamnă controale regulate, în cazuri mai severe spitalizări sau intervenţii chirurgicale urmate de reabilitare şi fizioterapie, toate necesitând timp şi o energie considerabilă şi în cazuri numeroase conduc la multă incertitudine cu privire la viitorul individului. Drept urmare, aceste afecţiuni au un impact uriaş asupra calităţii vieţii celor bolnavi. Fără acces adecvat la diagnostic, tratament, reabilitare şi servicii sociale, persoanele cu bolile reumatice şi musculo-scheletice se pot confrunta cu bariere semnificative în educaţie, în viaţa profesională, în relaţii şi întemeierea unei familii, în viaţa socială şi în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. Toate acestea sunt însoţite de durerea cronică, efectele secundare ale medicamentelor, eşecuri, frică, singurătate, depresie şi oboseală care influenţează nu numai viaţa persoanei bolnave, ci şi pe cea a membrilor familiei şi a îngrijitorilor acestora. Pentru a depăşi aceste situaţii sunt necesare un efort imens şi comun în toate sectoarele societăţii, o implicare conştientă a specialiştilor, a factorilor de decizie, a organizaţiilor specializate atât la nivel naţional cât şi global, potrivit sursei menţionate.
AGERPRES/(Documentare – Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Imagine din noul corp de clădire al Spitalului de Reumatologie ‘Ion Stoia’, consolidat, modernizat, supraetajat şi dotat de Primăria Capitalei prin ASSMB.