14 noiembrie – Ziua Dobrogei
Written by AGERPRES on 14 noiembrie 2023
La 14 noiembrie 2023 este aniversată Ziua Dobrogei.
Legea privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senat, la data de 9 septembrie 2015 a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar la data de 6 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial.
În acest an, pentru marcarea împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la teritoriul naţional, precum şi pentru aniversarea Zilei Dobrogei, Consiliul Judeţean Tulcea organizează mai multe evenimente, manifestările fiind programate să debuteze la data de 13 noiembrie. Muzeul de Istorie şi Arheologie al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea (ICEM) în parteneriat cu Muzeul Naţional Bran organizează expoziţia „Regina Maria – gusturi şi atmosferă regală”, al cărei vernisaj are loc la data de 13 noiembrie 2023, orele 15.00, conform ICEM. Expoziţia se desfăşoară în perioada 13 noiembrie 2023 – 26 mai 2024 la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei. Biblioteca judeţeană „Panait Cerna” găzduieşte la 13 noiembrie 2023 o activitate intitulată „Biblioteca vie”, în timpul căreia cele mai frumoase poveşti de viaţă ale unor adulţi respectaţi din comunitatea locală vor fi împărtăşite elevilor.
În data de 14 noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Dobrogei, la orele 10.00, la Monumentul Independenţei, se desfăşoară un ceremonial militar şi religios, iar la ora 14.00, la Teatrul „Jean Bart” are loc spectacolul „14 Noiembrie – Ziua Dobrogei”, în timpul căruia vor susţine recitaluri ansamblul „Baladele Deltei”, grupul „Nemuritorii” şi artistele Raluca Angel şi Monica Anghel. În aceeaşi zi, la orele 15.00, Muzeul de Artă găzduieşte finisajul Bienalei naţionale de pictură „Alexandru Ciucurencu” în timpul căruia cei mai buni expozanţi vor fi premiaţi de autoritatea judeţeană. Consiliul Judeţean Tulcea organizează concursul „Dobrogea, pământ românesc”, pentru a marca împlinirea a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, prin antrenarea elevilor din judeţ, indiferent de vârstă, care sunt chemaţi să contribuie cu lucrări, picturi, desene, machete, poezii, cântece, compuneri sau eseuri, care abordează această temă.
Deopotrivă, la 14 noiembrie 2023, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Biblioteca Judeţeană ”Ioan N. Roman” Constanţa, împreună cu Palatul Copiilor şi Universitatea ”Ovidius” Constanţa, organizează proiectul judeţean ”Istorie şi Civilizaţie în Dobrogea Multiculturală” – Ediţia I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, potrivit https://bjconstanta.ro/. Acest proiect debutează cu simpozionul ”Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu orele 10.00, participanţi fiind cadre didactice, părinţi, elevi, reprezentanţi ai comunităţii locale. Cu ocazia Zilei Dobrogei, este, de asemenea, organizat un eveniment special, începând cu orele 17.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”, unde cultura şi gastronomia se împletesc sub cupola documentarului ”Flavours of Romania-Dobrogea”, conform http://www.primaria-constanta.ro/arhiva. La eveniment participă şi jurnalistul britanic Charlie Ottley.
Alegerea aniversării acestei date face trimitere la revenirea Dobrogei la teritoriul naţional în urma desfăşurării Războiului de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878, potrivit www.cdep.ro. Războiul ruso-româno-turc (1877-1878) a dus la obţinerea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. La 4 aprilie 1877, fusese semnată convenţia româno-rusă, însă reprezentanţii Rusiei nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani în acest conflict. Ulterior, pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a primit o rezistenţă dârză din partea efectivelor otomane, marele duce Nicolae al Rusiei a trimis o telegramă prinţului Carol al României, prin care a cerut ajutorul trupelor române.
România a obţinut, după încheierea conflictului, cu prilejul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în graniţele naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului „Istoria României în date” (2003). Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea celor două principate române în 1859, o importantă etapă în procesul pentru desăvârşirea unităţii de stat a românilor, reuşit prin Marea Unire din 1918.
AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Ceremonial de depunere de coroane de flori cu prilejul aniversării a 134 de ani de la Unirea Dobrogei cu România, eveniment organizat la Monumentul Independenţei,Tulcea, 14 noiembrie 2012.