Current track

Title

Artist


14 septembrie – Ziua naţională a constructorului

Written by on 14 septembrie 2023

La 14 septembrie 2023 este marcată Ziua naţională a constructorului, care a fost instituită prin Legea nr. 350/2018.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 10 octombrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la 28 noiembrie 2018. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat la 27 decembrie 2018 decretul pentru promulgarea acestei legi. La 3 ianuarie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2019, potrivit www.cdep.ro şi www.ziuaconstructorului.casoc.ro. Potrivit legii, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei”.

 

 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO

Data a fost aleasă pentru a aminti de ziua în care, în 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I”, redenumit ulterior „Anghel Saligny”, după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa şi a treia din lume, conform www.cdep.ro. Podul, construit la o înălţime de 30 de metri deasupra Dunării, a permis legătura dintre Bucureşti şi Constanţa. A fost construit între anii 1890 şi 1895, iar costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur. Podul se află înscris în Lista Monumentelor Istorice.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Activitatea din construcţii cuprinde peste 50 de meserii cu niveluri de pregătire diferite. La nivelul anului 2020, peste 410.000 de lucrători activau în domeniul construcţiilor, potrivit portalului www.zf.ro. Piaţa construcţiilor în România, reunind lucrări în domeniu ce vizează clădiri, inginerie civilă şi edificii speciale de construcţii, a ajuns, în anul 2020, la o cifră totală de peste 120 miliarde lei, conform portalului specializat www.agendaconstructiilor.ro.

Raportul privind anul 2021 al Federaţiei Industriei Construcţiilor din Europa (FIEC) indică faptul că industria de profil s-a dovedit rezilientă în 2021, arătând semne de redresare după impactul pandemiei cu noul coronavirus, conform https://fiec-statistical-report.eu/. La nivelul anului 2022, în industria de construcţii erau angajaţi 12 milioane de lucrători la nivelul spaţiului comunitar, concentraţi în peste 3 milioane de firme, reprezentând circa 6,4% din totalul persoanelor angajate în câmpul muncii în Uniunea Europeană, indică https://fiec-statistical-report.eu/.

AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply