15 noiembrie – Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice
Written by AGERPRES on 15 noiembrie 2023
Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice, marcată anual în a treia zi de miercuri din luna noiembrie, reprezintă un demers al Iniţiativei Globale pentru Bronhopneumopatia obstructivă cronică – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), în colaborare cu profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de pacienţi din întreaga lume. Scopul acestei iniţiative este conştientizarea cu privire la boală, împărtăşirea cunoştinţelor şi dezbaterea metodelor de reducere a greutăţilor care vin odată cu Bronhopneumopatia obstructivă cronică, notează https://goldcopd.org/.
Prima Zi mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice a fost marcată în 2002, iar de atunci peste 50 de ţări din întreaga lume organizează evenimente de educare şi conştientizare cu această ocazie.
Tema din 2023 pentru Ziua Mondială a BPOC este „Respiraţia este viaţă – Interveniţi mai devreme” („Breathing is Life – Act Earlier”). Tema acestui an îşi propune să evidenţieze importanţa sănătăţii pulmonare timpurii, a diagnosticului şi a intervenţiilor precoce. Menţinerea sănătăţii plămânilor este parte integrantă a sănătăţii viitoare şi acum este mai important ca niciodată să se intervină mai devreme. Acum ştim că există mulţi alţi factori în afară de fumat, care pot contribui la BPOC, şi că poate debuta devreme în timpul vieţii şi poate afecta persoane tinere. În plus, au fost identificate afecţiuni precursoare care pot oferi noi oportunităţi pentru diagnosticul precoce şi tratamentul prompt. Această campanie se concentrează pe evidenţierea importanţei sănătăţii pulmonare timpurii şi a modului în care putem extinde orizontul prevenirii şi tratamentului BPOC acţionând mai devreme. Aici pot fi incluşi: prevenirea factorilor de risc, monitorizarea sănătăţii plămânilor de la naştere, diagnosticarea BPOC în stadiu incipient şi furnizarea promptă a tratamentului.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau, pe scurt, BPOC, este o boală pulmonară frecventă, estimările indicând peste 600 de milioane de pacienţi în toată lumea, conform https://marius-nasta.ro/. Conform Societăţii Române de Pneumologie – https://srp.ro, BPOC este o boală respiratorie cronică ce afectează atât bronhiile (bronşita cronică), cât şi plămânii (emfizem) şi se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoţeşte de o scădere progresivă a capacităţii respiratorii. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresivă şi asociată cu un răspuns anormal inflamator al plămânilor la particule nocive sau gaze.
Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alte cauze includ: iritanţii pulmonari inhalaţi o lungă perioadă de timp (praful industrial sau substanţele chimice volatile); poluarea casnică; cauze genetice – deficitul unei anumite substanţe din organism. Un diagnostic de BPOC trebuie luat în considerare la orice individ cu simptome şi istoric de expunere la factori de risc şi trebuie confirmat prin spirometrie.
Simptomele de BPOC includ: tuse, dispnee de efort, producţie de spută. Odată cu evoluţia bolii, respiraţia grea se transformă în senzaţia de lipsă de aer, pe care o puteţi resimţi chiar şi la eforturi minime, pentru activităţi zilnice de rutină – când vă îmbrăcaţi, vă încălţaţi sau când vă faceţi toaleta zilnică, potrivit https://marius-nasta.ro/.
Un program de tratament al BPOC include patru componente: evaluare şi monitorizare boală, reducere factori de risc, tratamentul BPOC stabil şi tratamentul exacerbărilor. Educaţia pacientului poate ajuta la creşterea capacităţii de a înţelege boala, mai arată https://srp.ro.
AGERPRES/(Documentare – Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.goldcopd.org