Current track

Title

Artist


16-22 septembrie – Săptămâna europeană a mobilităţii

Written by on 16 septembrie 2023

Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, potrivit site-ului http://ec.europa.eu/.

În 2023, iniţiatorii evenimentului au dat publicităţii „Ghidul tematic 2023” sub forma a şase fişe informative, împărţite în cinci domenii tematice: transport public, mobilitate activă, minimizarea dependenţei de maşini, managementul mobilităţii şi soluţii de infrastructură, conform site-ului https://mobilityweek.eu/.

De asemenea, Ghidul tematic oferă şi o explicaţie pentru tema din 2023 – „Save energy” / „Eficienţa energetică”. Tema din 2023, cu obiectivele sale (încurajarea mobilităţii durabile, promovarea transportului activ, crearea unor oraşe eficiente energetic) se aliniază contextului actual global în care se încearcă eforturi colective în direcţia reducerii consumului de energie.

Organizatorii detaliază o serie de argumente pentru care s-a ales, în 2023, această temă: faptul că sărăcia energetică şi cea în materie de mobilitate sunt în creştere din cauza costurilor mai mari cu care se confruntă locuitorii şi companiile; faptul că operarea transportului public este o cheltuială majoră pentru bugetele oraşelor; faptul că, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, este esenţial să ne reducem dependenţa de petrolul rusesc şi să trecem la surse de energie sustenabile; faptul că actuala criză climatică este omniprezentă şi avem nevoie de o Europă neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Ghidurile elaborate pentru marcarea, în 2023, a Săptămânii europene a mobilităţii oferă şi o serie de sfaturi prin care fiecare dintre noi, dar şi entităţi colective pot contribui la acest obiectiv general de reducere a consumului de energie: utilizarea transportului public, mersul pe jos în zona urbană pe distanţe de până la 5 km, deplasarea fără autovehicule, reducerea numărului de deplasări inutile cu autovehiculul, mersul cu bicicleta, reducerea cu 10% a vitezei de circulaţie, mai scrie site-ul https://mobilityweek.eu/.

Bazându-se pe succesul Zilei internaţionale fără maşini, iniţiată în Franţa, în 1998, şi marcată anual la 22 septembrie, Săptămâna europeană a mobilităţii a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene. Comisarul european pentru Mediu din acea perioadă, Margot Wallstrom, a precizat că scopul dedicării unei săptămâni acestui eveniment este de a contribui la conştientizarea nevoii de a schimba tiparele noastre privind mobilitatea şi de a combate efectele schimbărilor climatice, notează site-ul http://ec.europa.eu/.

Evenimentele desfăşurate în săptămâna 16-22 septembrie au scopul de a-i determina pe cetăţeni să încerce şi alte mijloace de transport şi să încurajeze promovarea dezvoltării unui transport urban durabil, se mai arată în iniţiativa CE din aprilie 2002. De asemenea, aceste evenimente ar trebui să permită administraţiilor oraşelor şi domeniilor de afaceri să testeze iniţiative de transport noi, cum ar fi ariile pietonale, vehiculele electrice, reţele de transport pentru biciclete şi autobuze pentru navetă, se mai arată în iniţiativa Comisiei.

Din 2002, de când a fost lansată campania, impactul a fost major, atât în Europa, cât şi în lume, foarte multe oraşe alăturându-se campaniei şi fiind implementate numeroase măsuri permanente – în special cu privire la infrastructura pentru ciclism, plimbări, reducerea traficului etc, precizează site-ul http://ec.europa.eu/.

O serie de studii arată că persoanele care se deplasează prin modalităţi active de transport, cum ar fi plimbatul sau ciclismul, nu numai că sunt mai productive la muncă, dar îşi iau şi mai puţine zile de concediu medical şi se îmbolnăvesc mai puţin, mai notează sursa menţionată mai sus. Prin promovarea transportului durabil are de câştigat şi sectorul privat, existând rapoarte care arată o creştere a comerţului cu peste 40% în acele zone în care ciclismul a devenit o regulă, menţionează site-ul https://mobilityweek.eu/.

AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply