Current track

Title

Artist


25 martie – Ziua naţională a pădurilor

Written by on 25 martie 2024

La 25 martie este sărbătorită anual Ziua naţională a pădurilor, o zi ce are ca scop creşterea gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Ziua naţională a pădurilor a fost instituită prin Legea 23/2017, promulgată la 20 martie 2017. Potrivit acestei legi, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de parlamentari ai UNPR, PSD şi PNL. În expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, aceştia au arătat că „Luna plantării arborilor, instituită în România între 15 martie-15 aprilie, prin articolul 81 din Legea 46/2008 – Codul silvic, este unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice. Este perioada în care este subliniată importanţa pădurilor, rolul esenţial pe care îl au în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile la noi încă din 1902, organizată de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor”.

De asemenea, iniţiatorii acestei propuneri legislative amintesc şi faptul că Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie a fiecărui an drept Zi internaţională a pădurilor, prin adoptarea Rezoluţiei A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, sărbătorirea acestei zile bazându-se pe rezultatele foarte bune ale Anului internaţional al pădurilor, marcat în 2011. Potrivit planului de acţiune al Uniunii Europene pentru păduri, amintit în expunerea de motive, suprafaţa acestora acoperă 37,8% din teritoriul european, asigurând existenţa a 3,4 milioane de persoane (silvicultura şi industriile bazate pe resurse forestiere). „În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după SUA şi produce 80% din pluta disponibilă la nivel mondial”, mai spun iniţiatorii propunerii legislative.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei naţionale a pădurilor, începând cu anul 2017, a fost adoptată de Senat la 27 septembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 28 februarie 2017.

Evenimentele prilejuite de Ziua naţională a pădurilor se desfăşoară în cadrul „Lunii plantării arborilor”, care are loc, de regulă, între 15 martie şi 15 aprilie.

Luna Plantării Arborilor este marcată anual între 15 martie şi 15 aprilie, conform Codului Silvic, prin numeroase acţiuni de împăduriri, acţiuni de popularizare şi educaţie forestieră, iar Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pune la dispoziţia celor interesaţi puieţii forestieri necesari acţiunilor de împădurire sau asigură sprijinul logistic pentru acţiunile voluntarilor implicaţi în astfel de lucrări, se aminteşte într-un
comunicat de presă al RNP Romsilva din 15 martie 2024. Luna Plantării Arborilor se suprapune parţial cu campania de împăduriri de primăvară derulată de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

”În campania de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 6.421 hectare prin regenerări naturale şi 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 465 hectare. Pentru toate aceste lucrări derulate în campania de împăduriri de primăvară vor fi utilizaţi circa 23 milioane de puieţi forestieri produşi în pepinierele silvice proprii. În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale şi 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri şi completări, fiind utilizaţi circa 132 milioane de puieţi forestieri, produşi în pepinierele silvice proprii”, se menţionează în comunicatul de presă al RNP Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

AGERPRES/(Documentare – Andreea Onogea, Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut