26 septembrie – Ziua europeană a limbilor
Written by AGERPRES on 26 septembrie 2024
La 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, la iniţiativa Consiliului Europei, potrivit http://edl.ecml.at/.
Scopul Zilei europene a limbilor este de a promova plurilingvismul, drept punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a obţine o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur.
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a recomandat ca Ziua europeană a limbilor să fie organizată în mod flexibil şi descentralizat, astfel încât să răspundă dorinţelor şi resurselor statelor membre care ar putea astfel să definească mai bine propriile lor demersuri. Totodată, Comitetul de Miniştri a invitat Uniunea Europeană să se alăture acestei iniţiative, se arată la adresa de internet edl.ecml.at.
Anul 2001 a fost proclamat de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ”Anul European al limbilor”. Activităţile organizate cu acel prilej, care au implicat mii de persoane din 45 de state, au celebrat diversitatea lingvistică în Europa şi au promovat învăţarea limbilor.
Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.
Tema ediţiei din 2024 a Zilei europene a limbilor este „Pacea prin diversitate lingvistică”, arată site-ul oficial al evenimentului, edl.ecml.at.
„Cei 700 de milioane de locuitori din 46 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul dintre elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa”, subliniază edl.ecml.at.
Cititorii site-ului sunt încurajaţi să realizeze un poster care să reflecte ideea de pace prin diversitate lingvistică. În acest sens, este permisă utilizarea citatelor, simbolurilor şi operelor de artă care să transmită mesajul de unitate şi înţelegere în diverse limbi. Cele mai reuşite cinci lucrări vor fi premiate, iar 30 dintre ele vor fi expuse la sediul Centrului European pentru Limbi Moderne. Adresa la care fişierele în format tip fotografie sau PDF pot fi trimise este: https://edl.ecml.at/Activities/peace/tabid/4295/language/ro-RO/Default.aspx.
Cu ocazia marcării Zilei europene a limbilor, Institutul Cultural Român invită publicul din Veneţia, New York, Chişinău, Tel Aviv, Bruxelles, Bucureşti, Londra, Lisabona, Madrid, Varşovia şi Stockholm la ateliere lingvistice şi cursuri de limbi străine, spectacole, concerte, ateliere şi sesiuni de povestiri pentru copii, se arată într-un comunicat de presă al ICR.
La 26 septembrie, la sediul Institutul Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru nr. 38), are loc un program de evenimente cu acces liber, dedicat publicului de toate vârstele. Evenimentul organizat de Departamentul EUNIC şi Multilingvism al ICR cuprinde ateliere şi jocuri lingvistice, ”live painting” şi un spectacol al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.
Tot în ziua de 26 septembrie, EUNIC (European Union National Institutes for Cultures) Brussels organizează Festivalul TRANSPOESIE, cu scopul de a prezenta poeţi contemporani şi poeziile acestora publicului belgian şi internaţional din Bruxelles. România va fi reprezentată de Radu Vancu, care va aborda influenţele suprarealismului în opera sa.
ICR Bruxelles se numără şi printre partenerii Festivalului EuropaNova „Terres mythiques” din perioada 26-29 septembrie, la care participă Andreea Răsuceanu şi Ioana Maria Stăncescu, alături de Tatiana Ţîbuleac, Dan Coman, Anda Vahnovan, Marius Chivu şi Daniela Zeca Buzura.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău şi partenerii din clusterul EUNIC Moldova vor organiza la 26 septembrie un „treasure hunt”: elevi din 20 de licee şi şcoli vor asista la cursuri de limbă şi cultură ale ţărilor implicate.
EUNIC Israel organizează, în colaborare cu Delegaţia Uniunii Europene în Israel, prima ediţie a Zilei Europene a Limbilor la 26 septembrie, în portul Tel Aviv. România, reprezentată de ICR Tel Aviv, şi celelalte şapte ţări participante au câte un stand pentru sesiunile de „speak-dating” adresate publicului care doreşte să se familiarizeze cu limbile europene prezentate.
Institutul Cultural Român de la New York, alături de clusterul EUNIC New York, va marca Ziua Europeană a Limbilor pe 28 septembrie, la Queens Night Market, spaţiu alternativ cunoscut celor din New York ca fiind un adevărat creuzet cultural, vizitat anual de sute de participanţi.
În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor Europei fac parte din una din cele trei mari familii lingvistice indo-europene: limbile romanice, limbile germanice şi limbile slavice.
Pe plan mondial, cei peste şapte miliarde de oameni vorbesc între 6.000 şi 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia şi Africa. Peste jumătate din populaţia mondială este bilingvă. Limba maternă este, de cele mai multe ori, cea pe care o cunoaştem şi o utilizăm cel mai mult.
AGERPRES/(Documentare – Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: coe.int