Current track

Title

Artist


29 octombrie – Ziua internaţională a internetului

Written by on 29 octombrie 2023

La 29 octombrie 2023 este aniversată Ziua internaţională a internetului. Marcată începând din 2005, obiectivul acestei zile este de a expune public importanţa oportunităţilor oferite de tehnologiile universului digital.

Asociaţia Utilizatorilor de Internet a avansat propunerea de marcare a acestei zile. Cu prilejul summitului Societăţii Informaţionale, desfăşurat în noiembrie 2005, în Tunis, a fost propusă Organizaţiei Naţiunilor Unite instituirea Zilei mondiale a societăţii informaţionale care a devenit ulterior Ziua internetului la data de 29 octombrie, potrivit www.itu.int.

 

 

Sursa foto: fastcompany.com


Reţeaua de internet este considerată drept una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii. La 29 octombrie 1969, într-un laborator al universităţii americane University of California, Los Angeles (UCLA), absolventul Leonard Kleinrock i-a anunţat prin telefon pe Charley Kline şi Bill Duvall de la Universitatea Stanford că va trimite un mesaj prin intermediul unei reţele de internet. Proiectul intitulat ”ARPANET” reprezenta o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara. Cuvântul ”login” a fost transmis între două terminale cu ajutorul reţelei de internet, fiind primul mesaj trimis, în acest mod, în mediul online, potrivit www.theinternetday.com.

 

 

Sursa foto: fastcompany.com


În 1989, ”world wide web” a devenit funcţional, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML – ”hypertext markup language” şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată – HTTP – ”Hypertext transfer protocol”. La 6 august 1991, proiectul World Wide Web a fost anunţat oficial, potrivit www.theinternetday.com.

 

La început, reţeaua de internet a fost limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi segmente ale comunităţii ştiinţifice. Apariţia sistemului de operare pentru calculator Windows 95 a împins internetul în locuinţele oamenilor cu ajutorul utilitarului de navigare în mediul online Internet Explorer. La mijlocul anilor 2000, în aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii se aflau calculatoare personale. În perioada 1996-2008, numărul site-urilor de internet a crescut exponenţial de la 100.000 la peste 162 de milioane, ca urmare a dotării instituţiilor de învăţământ cu foarte multe calculatoare personale, dar şi pe fondul dezvoltării jocurilor video.

În trimestrul patru al anului 2023, circa 5,3 miliarde de oameni de pe mapamond folosesc serviciile de internet. Numărul utilizatorilor de internet continuă să crească la nivel mondial, în ultimele 12 luni, până în luna octombrie 2023, circa 189 de milioane de oameni s-au conectat la internet, potrivit datelor centralizate de portalul https://datareportal.com. Numărul celor care nu beneficiază de acces la serviciile de internet a scăzut la 2,77 miliarde persoane, în trimestrul patru din 2023, majoritatea acestora locuind în Asia de Est şi Sud şi în Africa. Majoritatea covârşitoare a utilizatorilor de internet, circa 95%, folosesc telefonul mobil cel puţin o dată pentru accesarea mediului online. În economiile dezvoltate, un număr de 6 utilizatori din 10 accesează serviciile de internet prin intermediul calculatoarelor personale desktop sau a celor portabile – laptop, conform portalului https://datareportal.com.

AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply