29 octombrie – Ziua mondială a accidentului vascular cerebral
Written by AGERPRES on 29 octombrie 2023
Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC) – World Stroke Day – este marcată anual la 29 octombrie, pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi de prevenţie şi recunoaştere a semnelor producerii bolii. Este, de asemenea, o oportunitate de a susţine acţiuni de către factorii de decizie la nivel global, regional şi naţional, care sunt esenţiale pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, accesul la tratament şi sprijin pentru supravieţuitori şi îngrijitori, notează site-ul https://www.world-stroke.org/.
Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral din 2023, organizatorii au lansat campania „Be #GreaterThan Stroke”, co-preşedintele campaniei, dr. Deidre De Silva din Singapore, subliniind că există multe oportunităţi de a reduce riscul de accident vascular cerebral, fie că vorbim despre deciziile de politici publice, fie că vorbim de a face serviciile mai accesibile, fie că vorbim despre educaţia lucrătorilor comunitari în domeniul sănătăţii sau doar despre alegerile zilnice pe care le facem ca indivizi, scrie site-ul https://www.world-stroke.org/.
Evenimentul are loc anual, începând cu 2006, fiind coordonat de Organizaţia Mondială a accidentului vascular cerebral (World Stroke Organization – WSO).
Accidentul vascular cerebral este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi în fiecare an peste 12 milioane de oameni suferă de accident vascular cerebral. Partea încurajatoare este că până la 90% dintre accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite, prin tratarea cu seriozitate a factorilor de risc responsabili de producerea afecţiunii.
Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcţionează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge şi substanţe nutritive. Accidentele vasculare cerebrale se împart în două mari tipuri: AVC ischemice – cauzate de blocarea unei artere care alimentează creierul cu oxigen şi substanţe nutritive de către un cheag de sânge; AVC hemoragice – cauzate de ruptura unui vas de sânge şi acumularea sângelui în interiorul creierului (hemoragie cerebrală) sau la suprafaţa creierului (hemoragie subarahnoidiană), notează site-ul https://alia.premiifb.ro/.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgenţă medicală, iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală şi implicit, apariţia complicaţiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave. Când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este temporară (de obicei nu mai mult de o oră), se numeşte atac ischemic tranzitor (AIT). Acesta nu determină simptome pe termen lung, dar este, de asemenea, o urgenţă medicală pentru că poate fi urmat de un AVC ischemic sever.
Semnele şi simptomele unui accident vascular apar brusc şi se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava, în funcţie de tipul accidentului vascular şi de zona din creier afectată. Cele mai frecvente semne şi simptome ale unui AVC sunt: dificultăţile de vorbire şi de înţelegere a ceea ce spun ceilalţi; paralizia sau amorţirea bruscă a feţei, a mâinii sau a piciorului; tulburările de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute; cefaleea bruscă, severă, posibil însoţită de vărsături, ameţeală şi pierderea stării de conştienţă; dificultăţile de mers, tulburările de echilibru sau pierderea coordonării, instalate brusc.
Diagnosticul de AVC se stabileşte în baza semnelor clinice şi a investigaţiilor imagistice: examen CT cerebral sau RMN cerebral, mai scrie sursa citată.
În Romania se înregistrează anual o medie de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult peste media europeană de 200 de cazuri. De asemenea, ţara noastră se află între ţările europene cu cea mai ridicată frecvenţă a accidentului vascular cerebral. AVC-ul reprezintă a treia cauză de mortalitate în Romania, după cancer şi bolile cardiovasculare, conform https://www.scumc.ro/.
AGERPRES/ (Documentare – Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.world-stroke.org