5 iunie – Ziua limbii turce
Written by AGERPRES on 5 iunie 2024
La 5 iunie, în fiecare an, este sărbătorită, începând din 2017, Ziua limbii turce.
Începând cu ianuarie 2024, a fost implementat în România proiectul „Opţiunea mea este limba turcă”, dezvoltat de Institutul „Yunus Emre”, care asigură predarea limbii turce ca limbă opţională în şcolile de stat din peste zece ţări. Se estimează că numărul elevilor din România participanţi la proiect va ajunge la două mii în anul şcolar 2024-2025, potrivit unui Comunicat de presă al Institutului „Yunus Emre” transmis AGERPRES.
În 2023, la 9 iunie, cu ocazia Zilei limbii turce, a fost proiectat filmul turcesc de comedie „Ai Crai, Ai Grai” (tr. Kocan Kadar Konuş) la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea. Evenimentul a fost organizat de Institutul „Yunus Emre” Constanţa în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România Sucursala Tulcea. Prin proiecţia filmului de prezentare al Institutului Yunus Emre, tulcenii au fost informaţi despre activitatea Institutului „Yunus Emre” din lume. Comedia romantică regizată de Kivanc Baruonu este o adaptare după romanul omonim al lui Şebnem Burcuoglu, cu Ezgi Mola şi Murat Yildirim în rolurile principale.
Cea de-a 13-a ediţie a Marşului Primăverii, prilejuit de Ziua Tineretului şi Sportului, eveniment organizat de Ambasada Turciei la Bucureşti.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Înfiinţat în 2009, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” este activ în 45 de ţări din întreaga lume, prin intermediul celor 54 de sedii ale sale. Începând cu anul 2011, două dintre acestea se află în România, în Bucureşti şi în Constanţa. Institutul promovează limba, istoria, literatura, cultura şi arta Turciei în străinătate, îmbogăţind relaţiile cu ţările în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit https://bukres.yee.org.tr/.
Deputatul minorităţilor naţionale Ibram Iusein a iniţiat, la începutul anului 2016, proiectul legislativ pentru desemnarea zilei de 5 iunie, ca sărbătoare a limbii turce. La 5 aprilie 2016, Senatul a adoptat proiectul de lege privind instituirea acestei zile, în timp ce Camera Deputaţilor a luat aceeaşi decizie la 18 octombrie 2016. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 223/2016 la 16 noiembrie 2016. Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 934 din 21 noiembrie 2016, legea a intrat în vigoare din 24 noiembrie 2016.
Limba turcă este cea mai vorbită limbă turcică, cu 10-15 milioane de vorbitori nativi în sud-estul Europei (majoritatea în Tracia Răsăriteană) şi 60-65 de milioane de vorbitori nativi în Asia de Vest (majoritatea în Anatolia). Turca este limbă oficială în Turcia, iar comunităţi vorbitoare de turcă există şi în Germania, Bulgaria, Macedonia de Nord, Grecia şi alte părţi ale Europei şi Asiei Centrale, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, https://dlmca.ase.ro/turca/.
Turca este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice. Este înrudită cu azera, turkmena, qashqai, găgăuza şi turca găgăuză balcanică, între aceste limbi existând o inteligibilitate reciprocă. Limba mamă a limbii turce moderne, oguza, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală de turcii selgiucizi în secolul al XI-lea. Aceasta s-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. În 1928, ca parte a eforturilor sale de modernizare a Turciei, Mustafa Kemal Atatürk a emis un decret care înlocuia versiunea alfabetului arab în care era scrisă limba turcă cu o versiune a alfabetului latin, folosită şi astăzi.
AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)