A 30-a ediţie a Bacău Fest Monodrame începe joi la Teatrul ”Bacovia”
Written by AGERPRES on 9 mai 2024
Spectacole de teatru, conferinţe şi evenimente în spaţii alternative sunt organizate, timp de cinci zile, între 9 şi 13 mai, la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Bacău Fest Monodrame, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia”.
„Am ajuns la ediţia cu numărul 30. Este o ediţie importantă, o ediţie care marchează atât continuitatea festivalului cât şi interesul la nivel naţional şi internaţional”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”, Eduard Burghelea.
În prima zi a festivalului va fi prezentat, de la ora 16,00, la Sala „Petru Valter” a Teatrului „Bacovia”, spectacolul-lectură „Aproape de lumină” de Bogdan Drumea.
Ziua va continua cu spectacolele din concurs „Peştii dorm?”, de Jens Raschke, interpretare Bianca Marinescu, producţie a Teatrului Tineretului Metropolis, Bucureşti, de la ora 18,00, şi „Eva Heyman”, de Eva Heyman, interpretare Ioana Maria Repciuc, producţie a Teatrului Regina Maria, Oradea, de la ora 20,00.
Prima zi a festivalului se încheie cu prezentarea, de la ora 21,30, a spectacolului de improvizaţie „Impro Show cu Backstage Boys” cu Cătălin Coşarcă, Sever Andrei, Ştefan Huluba, Iulian Sfircea şi Vlad Mihu.
Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an a festivalului, în concursul destinat actorilor/actriţelor s-au înscris 49 de spectacole, iar pentru concursul de dramaturgie au fost trimise 37 de texte.
„În 2020, aveam 36 de spectacole înscrise la Monodramă şi 18 texte la Dramaturgie. Am ajuns anul acesta la un record măgulitor pentru noi: 49 de spectacole (41 de producţii din România şi 8 producţii străine) înscrise la concursul dedicat actorilor/actriţelor şi 36 de dramaturgi care ne-au trimis texte spre jurizare. Propunerile la concursul de monodramă au venit din toată ţara: Bucureşti, Timişoara, Arad, Cluj, Oradea, Turda, Târgovişte, Craiova, Sibiu, Galaţi, Iaşi, Tulcea, Botoşani, Petroşani, Târgu Mureş, dar şi din străinătate: actori din Italia, Spania, Macedonia, Croaţia şi Mongolia şi-au manifestat interesul pentru a participa. Este pentru noi un semnal că suntem pe drumul cel bun şi reuşim să deschidem de la an la an acest festival, atât către publicul tânăr, băcăuanilor care nu au intrat niciodată în sala de spectacole, cât şi trupelor de teatru din instituţii de stat şi independente din toată ţara şi nu numai, care au înţeles că Teatrul Municipal Bacovia este un pol cultural, o platformă de dialog”, au anunţat organizatorii.
Eduard Burghelea a arătat că la ediţia din acest an „a fost un record şi la Dramaturgie, şi la Concurs”, la spectacolele şi textele prezente în preselecţie.
„Ce mă bucură foarte mult este că în ultima perioadă se vede real faptul că interesul a crescut pentru tipul acesta de spectacol, pentru monodrame, atât pe partea de scriere dramatică, cât şi pentru spectacole, ceea ce nu poate decât să mă bucure”, a spus managerul teatrului băcăuan.
În urma jurizării în concursul de spectacole de monodramă au fost selectate, pe lângă spectacolele din prima zi, şi „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, interpretare – Vitalie Bichir, producţie a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti; „Burrnesha (Sworn virgin)”, de Sara Giacomelli, interpretare Maryna Ivashchenko, producţie Valbona Xibri din Brescia; „Clown-ul acesta sunt eu”, de András Hatházi, interpretare Andreea Roxana Bolovan, producţie Teatrul Magic Puppet şi Asociaţia Animation Theater Hub din Cluj-Napoca; „Copilul tuturor”, de Lucia Mărneanu, interpretare: Lucia Mărneanu, produs de Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj-Napoca; „Eu sunt propria mea soţie – Charlotte”, de Doug Wright, interpretare Gabi Costin, producţie Teatrul Mic din Bucureşti, „Mr. Sandman”, de Federica Bognetti, interpretare Federica Bognetti, producţie Compagnia Veranda Rabbit din Milano; şi „Tea and Milk”, de Edith Alibec, interpretare Edith Alibec, producţie Edith Alibec şi Purple Wave din Bucureşti.
Prestaţiile din concurs vor fi evaluate de un juriu format din profesionişti ai artelor spectacolului – Maria Rotar, teatrolog şi director artistic al Teatrului Excelsior, regizorul Radu Nichifor, managerul Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, şi actorul Radu Mihoc de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş -, care vor desemna câştigătorul Trofeului Bacău Fest Monodrame.
Juriul celei de-a XI-a ediţii – 2024 a Concursului de Dramaturgie – Monodramă „Valentin Nicolau”, desfăşurat în cadrul Bacău Fest Monodrame, a reţinut în vederea nominalizărilor pentru premii şapte din cele 37 de texte primite: „Exerciţii de timiditate” de Ovidiu Cioclov, „Aproape de lumină” de Bogdan Drumea, „Warszawa” de Anamaria Feraru, „Chirpici” de Alexandra Radu, „I will set this plane on fire” de Teodora Savu, „Egreta neagră” de Florentin Sorescu, „Slava România” de Andrei Velea.
Finaliştii celei de-a XI-a ediţii a Concursului de Dramaturgie – Monodramă sunt: Bogdan Drumea, Alexandra Radu şi Teodora Savu.
Juriul va decide ordinea premiilor în urma vizionării spectacolelor-lectură organizate, pe baza celor trei texte, în timpul festivalului.
Juriul concursului de dramaturgie a fost alcătuit din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor şef al revistei Artitudini, Irina Cerchia, critic de teatru, editor şi coordonator al Colecţiei Yorik de la Editura Nemira, şi Doru Vatavului, dramaturg şi regizor.
În festival vor fi prezente, şi la ediţia din acest an, spectacole extraordinare invitate, şi anume „Romanian psycho” cu Florin Piersic jr., producţie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, şi „Lumea lui Frank”, producţie a Teatrului Tineretului Metropolis din Bucureşti, ambele urmând să poată fi urmărite, vineri şi duminică, de la ora 20,00, la Sala Mare a Teatrului Bacovia.
Spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească şi două spectacole ale teatrului gazdă: „Despre şoareci şi oameni” – sâmbătă, şi „Audiţia” – luni, ambele de la ora 20,00, la Sala Mare.
Sâmbătă, de la ora 22,00, va avea loc şi un spectacol de stand up comedy cu Mădălina Mihai.
Programul festivalului cuprinde şi două conferinţe: „Echilibru şi dezechilibru în teatrul românesc” în cadrul căreia invitaţi sunt scenograful Dragoş Buhagiar – preşedintele UNITER şi regizorul Erwin Şimşensohn – director general al Teatrului de Stat Constanţa, moderator Călin Ciobotari, vineri, de la ora 11,00, la Sala Cafe a Teatrului Bacovia, şi „Despre misiunea teatrelor naţionale / misiunea teatrelor municipale” în cadrul căreia sunt invitaţi actorul şi regizorul Alexandru Boureanu – manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi regizorul Cristian Hadji Culea – directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, sâmbătă, de la ora 11,00, la Sala Cafe a Teatrului Bacovia.
Bacău Fest Monodrame este o platformă dedicată artelor spectacolului, care încurajează consumul şi schimbul cultural, facilitând totodată întâlnirea dintre artişti şi comunitatea locală.
AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)