Abrudean: Limfedemul, o boală ce trebuie adusă în atenția publică; nu putem trata ceea ce ignorăm
Written by AGERPRES on 6 martie 2025
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a pledat, joi, la o dezbatere care a marcat Ziua Internațională a limfedemului pentru prevenție medicală și pentru conștientizarea existenței acestei boli invalidante.
Potrivit specialiștilor, limfedemul (edemul limfatic) este o afecțiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în țesuturi, care apare în urma unor tratamente chirurgicale în bolile oncologice sau în cazul unor boli parazitare și este, de multe ori, o problemă de sănătate asociată sau determinată de unele boli genetice. Instalat, limfedemul nu poate fi vindecat, dar cu un tratament corect poate fi controlat.
‘Este o boală care trebuie adusă mai mult în atenția publică. Nu putem trata ceea ce ignorăm. Limfedemul nu e doar o problemă medicală, ci și una care afectează calitatea vieții. Chiar dacă avem acces la terapii moderne, chiar dacă medicina evoluează în fiecare zi, (…) soluția este una mai simplă – prevenția. Prevenția salvează vieți, asta este realitatea. Trebuie să construim un sistem care să permită accesul mai ușor la diagnostic și tratament’, a afirmat Abrudean la dezbaterea ‘Ziua Internațională a Limfedemului – bolile uitate ale sănătății publice’, organizată de președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Nicoleta Pauliuc, împreună cu Asociația Pacienților cu Limfedem.
El a evidențiat că bugetul Ministerul Sănătății pentru anul în curs este cu 33% mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce permite o atenție sporită acordată pacienților.
Nicoleta Pauliuc a explicat că limfedemul primar sau secundar, apărut în urma unei afecțiuni oncologice sau intervenții chirurgicale, izolează, limitează și îi împiedică pe pacienți, peste două milioane doar în Europa, să aibă o viață normală.
‘În țările dezvoltate, pacienții cu limfedem beneficiază de diagnostic precoce, tratament specializat și dispozitive medicale compensate integral. În România, mulți pacienți află despre această boală doar atunci când este prea târziu pentru a preveni complicațiile. Nu există programe naționale de diagnostic și tratament și accesul la dispozitivele medicale esențiale – bandaje, ciorapi compresivi, pompe de drenaj – este limitant și costisitor. Acesta nu este doar o problemă medicală, ci și una de echitate socială. (…) Limfedemul nu este doar o umflătură a membrelor, ci este o povară zilnică (…) și presupune costuri uriașe pentru că tratamentele și dispozitivele medicale sunt aproape integral suportate de pacient’, a spus Pauliuc.
Chirurgul Gerald Filip a explicat că, în România, dintre cele 8.000 de paciente operate anual de cancer de sân, 3.000 dezvoltă limfedem și își pierd funcționalitatea unui membru. El a punctat că această boală poate fi evitată prin tehnici chirurgicale moderne. ‘Ar fi de mare ajutor dacă aceste tehnici ar fi gratuite’, a transmis medicul.
AGERPRES/(A – redactor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)