Current track

Title

Artist


Alba: Palatul Principilor Transilvaniei, accesibil pentru prima dată publicului larg

Written by on 5 februarie 2024

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, care a fost construit în secolul al XV-lea şi în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul, va fi deschis de luni pentru public în urma finalizării lucrărilor de restaurare realizate cu fonduri europene, odată cu deschidea oficială a muzeului cu acelaşi nume.

 

 

Vizitatorii vor putea admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Acestei prime părţi a expoziţiei permanente îi vor urma în scurt timp alte două.

 

 

Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră. Pentru acelaşi considerent, nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane odată.

Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00, excepţie făcând ziua inaugurării.

 


Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia a fost inaugurat oficial sâmbătă în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan.

 

 

Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.

Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.

 

 

În ultimii ani, o parte din clădirea palatului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare, printr-un proiect cu fonduri europene.

AGERPRES/ (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Anamaria Constantin, editor online: Anda Badea)

Foto: (c) Marinela BRUMAR/AGERPRES


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut