Ambasadorii Germaniei şi Franţei au marcat la Cluj-Napoca a 61-a aniversare a Tratatului de la Élysée
Written by AGERPRES on 22 ianuarie 2024
Ambasadorii Germaniei şi Franţei au marcat, luni, la Cluj-Napoca, cea de-a 61-a aniversare a semnării Tratatului de la Élysée.
Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, a declarat într-o conferinţă comună cu omologul său francez că Tratatul de la Élysée reprezintă începutul reconcilierii franco-germane după al Doilea Război Mondial şi un pilon al unităţii europene.
„Am ales să sărbătorim împreună la Cluj-Napoca această zi pentru a arăta că suntem peste tot în România şi pentru a sublinia că oraşul Cluj-Napoca este un exemplu de succes european, poate în mai mare măsură decât alte oraşe din România. Clujul este un exemplu de diversitate, de societate de succes, atât din punct de vedere economic şi cultural, cât şi de conlocuire paşnică între mai multe naţionalităţi”, a spus ambasadorul Germaniei.
Ambasadorul Franţei, Nicolas Warnery, a afirmat că s-a ales Cluj-Napoca pentru aniversarea Tratatului de la Élysée deoarece oraşul este „un loc simbolic” pentru România.
„Clujul a fost ales pentru istoria sa multiculturală, dar şi pentru că aici sunt foarte mulţi studenţi francezi şi germani, fiind şi un oraş tânăr. Clujul reprezintă şi viitorul, este un oraş rezilient care îşi construieşte propriul viitor şi arată care poate fi viitorul european”, a spus diplomatul francez.
De asemenea, ambasadorul Germaniei a felicitat Clujul pentru succesul său din punct de vedere economic şi al calităţii vieţii.
„Am subliniat, luni dimineaţă, în cadrul unei întâlniri cu primarul Emil Boc cât de bine se desfăşoară colaborarea noastră cu Clujul. Domnia sa a arătat că un element foarte important al succesului pe care îl are Clujul este rezultatul sprijinului pe care îl primeşte de la nivel european”, a menţionat ambasadorul Peer Gebauer.
El a adăugat că „România este atât parte a UE, cât şi partener crucial pentru Franţa şi Germania, este întotdeauna o parte activă de găsire de soluţii constructive la Bruxelles”, iar contribuţia României este apreciată.
„Susţinem aderarea României la Schengen şi ne bucurăm pentru progresele ei înregistrate la sfârşitul anului trecut. UE ajută la creşterea prosperităţii pe teritoriul său şi considerăm că oraşul Cluj este o dovadă a succesului european”, a mai spus Peer Gebauer.
Cei doi ambasadori vor participa, luni după-amiază, la o masă rotundă cu titlul „Franţa, Germania şi viitorul Uniunii Europene”, care va fi organizată la Universitatea „Babeş-Bolyai”, alături de decanul Facultăţii de Studii Europene, Adrian Corpădean, şi de prorectorul universităţii, Christian Săcărea.
Cei doi diplomaţi au avut întâlniri şi cu primarul Emil Boc şi vor avea şi cu rectorul UBB, Daniel David, precum şi cu alte oficialităţi judeţene.
Tratatul de cooperare franco-germană, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Élysée, a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 de preşedintele francez Charles de Gaulle şi cancelarul federal Konrad Adenauer.
„Un pilon important al tratatului este, de exemplu, Organizaţia Germano-Franceză pentru Tineret, care promovează schimburile de experienţă. Tratatul de la Élysée reprezintă fundamentul strânsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o bază importantă pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Odată cu Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel şi de preşedintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a fost actualizat Tratatul de la Élysée şi stabilit cursul pentru a progresa pe subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educaţia, clima şi tehnologiile durabile”, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti.
AGERPRES/ (A-Marius Septimiu Avram, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)