Current track

Title

Artist


Arad: Laboratoare de ultimă generaţie, în care se vor studia şi terapii anti-cancer, inaugurate la Vladimirescu

Written by on 15 martie 2024

Un centru de cercetare în bio-economie sustenabilă a fost inaugurat, vineri, de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în localitatea Vladimirescu, în urma unui proiect de 7,5 milioane de euro, aici lucrând peste 30 de cercetători, unii reveniţi în ţară după ce au lucrat în centre importante din Europa, pentru a studia terapii noi anti-cancer sau pentru a găsi soluţii de combatere a poluării şi schimbărilor climatice.

Centrul de Cercetare în Bio-Eco-Economie Sustenabilă este amplasat pe platforma fostului combinat chimic din comuna Vladimirescu, la câţiva kilometri de municipiul Arad, şi are echipamente unice în ţară.

La studiile care se vor face în noile laboratoare vor participa peste 30 de cercetători, unii reveniţi din străinătate după mulţi ani. Între aceştia, Lucian Copolovici, care a lucrat în laboratoare din Belgia, Italia şi Estonia, unde a şi condus un laborator timp de şase ani.

 

Foto: (c) Marian Buga/AGERPRES

Copolovici a declarat, pentru AGERPRES, că noul centru de la Vladimirescu oferă condiţii unice în ţară, datorită echipamentelor şi a personalului.

„Vom face studii integrate de biologie şi ecologie, de asemenea studii privitoare la diversele medicamente care pot fi utilizate împotriva cancerului, medicamente noi pentru terapiile personalizate. Pe partea de ecologie, sunt diverse studii privitoare la poluare şi influenţa poluării asupra plantelor şi diversităţii, inclusiv schimbările climatice care ne afectează pe toţi. Echipamentele sunt unice în ţară, iar unul dintre echipamente este al doilea din Europa, care permite determinări pe partea de plante, medicamente sau determinarea pesticidelor din sol la nivel de nanogram”, a declarat Lucian Copolovici, profesor dr. abilitat la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.

El a spus că a revenit în ţară pentru că doreşte să dea o şansă cercetării româneşti.

De altfel, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent la inaugurarea centrului, a declarat că a fost surprins să găsească cercetători de top reveniţi în România.

„Este o surpriză foarte plăcută, am întâlnit cercetători români de top care au fost în afara ţării şi au decis să se întoarcă în România. Cred că despre asta este vorba, să arătăm că şi oamenii foarte buni au loc în România şi pot să facă performanţă în ecosistemul de cercetare şi inovare”, a spus ministrul.

El a adăugat că centrul inaugurat vineri este unul dintre cele mai moderne de acest nivel, din ţară şi din Europa.

„Nu cred că sunt multe laboratoare în Europa care să aibă dotările de aici (…) Este o investiţie extrem de importantă, de peste şapte milioane de euro, în infrastructura de cercetare din România. Cred că acest nou domeniu de bio-economice urmează să fie unul dintre cele mai importante segmente ale dezvoltării sustenabile a României şi Europei. Centrul are toate ingredientele să fie un reper de succes în ceea ce înseamnă cercetarea în noile tehnologii”, a declarat ministrul.

Rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, Ramona Lile, a precizat că proiectul a beneficiat de fonduri europene nerambursabile iar investiţiile totale făcute sunt de 7,5 milioane de euro. Lile a adăugat că, pe lângă cei peste 30 de cercetători, aici vor lucra masteranzi şi doctoranzi ai universităţii.

Unul dintre obiectivele investiţiei este stabilirea de parteneriate de cercetare, dezvoltare şi inovare împreună cu agenţii economici şi administraţia locală. De altfel, aici s-au început deja studii în colaborare cu ferme ecologice din judeţ.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad face parte din consorţiul naţional de cercetare – RoRIC – pentru nanobiotehnologii emergente.

AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply