Current track

Title

Artist


Arad: Milioane de efemeride, insecte care trăiesc câteva ore, au apărut deasupra râului Mureş

Written by on 5 iunie 2024

    Un fenomen care se repetă an de an în luna iunie atrage mulţi curioşi în zona centrală a Aradului, unde milioane de efemeride apar deasupra râului Mureş şi trăiesc doar câteva ore pentru a depune ouă, specialiştii afirmând că insectele sunt un indicator al calităţii apei râului.

    Efemeridele sunt nişte fluturi numiţi popular „rusalii”, pentru că apar în perioada acestei sărbători, se împerechează şi mor, însă oferă spectacol pentru trecători şi cantităţi mari de momeală pentru pescarii care le prind. Insectele apar an de an de-a lungul Mureşului, în oraşul Arad, şi pot fi observate mai ales de pe poduri.

     


    Foto: (c) Gabriel Herlo

    „Fenomenul a început vineri şi este spre final, poate fi admirat în mai multe locuri pe parcusul Mureşului, chiar şi în zona centrală a oraşului. Insectele au trăit în stadiu de larvă trei – patru ani, în nămol, iar când au devenit adulte au ieşit la suprafaţă pentru a se reproduce. Aceste insecte sunt bioindicatori şi prezenţa lor atestă calitatea apei râului din punct de vedere ecologic”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, biologul arădean Gabriel Herlo.

     


    Foto: (c) Gabriel Herlo

    El a explicat că fluturii trăiesc doar câteva ore, până îşi depun ouăle, apoi devin hrană pentru peşti sau alte grupe de specii acvatice.

    Totodată, insectele atrag zeci de pescari, care le prind cu plase speciale pentru a le folosi ulterior la prinderea peştilor. Pescarii spun că există o legendă care circulă cu privire la aceşti fluturi, potrivit căreia sunt spirite neîmplinite ale unor băieţi şi fete care au murit înainte de a se căsători. Astfel, acestor suflete li s-ar permite o zi pe an în care să ia chip de fiinţă înaripată pentru a putea cunoaşte iubirea.

    Citește  Grădina Zoologică din Târgu Mureş, 'vizitată' de un urs; se recomandă grijă la drumeţii

     


    Foto: (c) Gabriel Herlo

    În Ungaria, specia este protejată, fiind considerată una dintre cele periclitate şi pe cale de dispariţie.

    AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions