Current track

Title

Artist


Argeş: 20 de persoane – condamnate definitiv într-un dosar privind vaccinări fictive anti-COVID-19

Written by on 15 aprilie 2024

Douăzeci de persoane au fost condamnate definitiv de Curtea de Apel Piteşti pentru fapte de corupţie şi alte infracţiuni în legătură cu vaccinări fictive anti-COVID-19, printre inculpaţi fiind şi un registrator de la un centru de vaccinare din Argeş care a primit la pedeapsa închisorii cu executare.

Potrivit datelor comunicate, luni, de Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş, Curtea de Apel Piteşti a respins ca nefondate apelurile declarate în acest dosar şi a menţinut sentinţa pronunţată de Tribunalul Argeş – Secţia Penală, dispunând condamnarea definitivă a 20 de inculpaţi.

Astfel, un registrator de la un centru de vaccinare din judeţul Argeş a primit 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată şi fals informatic în formă continuată, trei intermediari au fost condamnaţi la câte 10 luni închisoare cu suspendare pentru complicitate în formă continuată la fals informatic, alţi 15 inculpaţi, beneficiari în cauză, au primit o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate în formă continuată la fals informatic, în timp ce un alt inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate în formă continuată la fals informatic.

„În fapt, primul inculpat, în calitate de registrator în cadrul unui centru de vaccinare din judeţul Argeş, având ca atribuţii înregistrarea în baza de date RENV (Registrul Electronic Naţional de Vaccinare) a persoanelor care se vaccinează anti-COVID, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada mai 2021 – februarie 2022, a pretins şi primit diferite sume de bani, dar şi foloase materiale (voucherele aferente vaccinării), pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să ateste informatic, în mod fals, vaccinarea împotriva COVID-19 în Registrul persoanelor vaccinate (RENV) a mai multor persoane. Acestea nu s-au vaccinat, nefiindu-le administrat serul de imunizare, ele figurând ulterior în RENV ca fiind vaccinate şi astfel au fost trimise în judecată de către procurorul de caz pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals informatic”, precizează sursa citată.

Conform acesteia, următorii trei inculpaţi, intermediari în cauză, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la sfârşitul anului 2021 – începutul anului 2022, pe lângă propriile vaccinări fictive anti-COVID-19 au contribuit, prin acte de ajutor, specifice complicităţii şi la vaccinarea falsă anti-COVID-19 a altor persoane, prin intermediul lor, datele de identitate ale acestora ajungând în posesia primului inculpat pentru a fi utilizate de către acesta la atestarea informatic a vaccinării susnumiţilor împotriva bolii COVID-19 (fără a fi vaccinaţi efectiv), în scopul producerii de consecinţe juridice (libera circulaţie, accesul în centre comerciale, accesul în unităţi de învăţământ, accesul în unităţi medicale ş.a.m.d), condiţie necesară pentru eliberarea documentelor de vaccinare contra bolii COVID-19.

De asemenea, instanţa a dispus desfiinţarea totală a adeverinţelor de vaccinare anti-COVID-19 emise pentru cei 27 de inculpaţi din dosar.

În cauză, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş au fost delegaţi să efectueze mai multe activităţi de urmărire penală de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi au beneficiat de suportul lucrătorilor DOS – BOS Piteşti.

La data de 22 decembrie 2022, urmare a probatoriului administrat, în cauză a fost întocmit rechizitoriul de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

AGERPRES / (AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply