Argeş: Primăria Piteşti anunţă montarea primului sistem public de panouri solare pentru locuinţe
Written by AGERPRES on 1 august 2024
Primul sistem public de panouri solare pentru locuinţe a fost montat în Piteşti, un proiect pilot care arată că încălzirea centralizată este viabilă, anunţă, joi, Primăria Piteşti.
„Termo Calor Confort SA (producătorul şi distribuitorul energiei termice în sistem centralizat din Piteşti, n.r.) a finalizat montarea primului sistem public de panouri solare termice pentru locuinţe publice din România, un proiect pilot care dovedeşte că încălzirea centralizată este o strategie a viitorului! Valoarea investiţiei a fost de 170.000 de lei (plus TVA) şi va fi recuperată într-un timp relativ scurt: 271 de zile”, precizează Primăria Piteşti, într-un comunicat.
După monitorizarea şi evaluarea eficienţei acestui proiect pilot, primăria intenţionează să extindă acest sistem la nivelul întregului oraş, prin solicitarea şi accesarea fondurilor nerambursabile, guvernamentale sau europene.
De sistemul de panouri solare pentru apă caldă de consum cu aport pentru încălzire vor beneficia 124 de apartamente din strada Eremia Grigorescu, din blocurile racordate la încălzirea centralizată oferită prin Centrala Termică 206 (PT 206 şi PT 205).
Conform Primăriei Piteşti, sistemul este format din 22 de panouri solare cu câte 30 de tuburi, cu puterea instalată de 43.56 kW, şi un panou fotovoltaic pentru energia electrică de siguranţă, în momentul întreruperii energiei electrice din reţea. Acestea vor asigura energia necesară pentru producerea de apă caldă de consum cu aport pentru încălzire. Primăria Piteşti precizează că avantajele folosirii sistemului de panouri solare în încălzirea centralizată sunt: reducerea subvenţiei; reducerea preţului energiei pentru apa caldă la client; reducerea costurilor privind consumul de gaze pentru producerea apei calde pe timpul verii; reducerea costurilor privind consumul de gaze, ţinând cont de aportul de căldură pentru producerea energiei termice în perioada de iarnă; reducerea preţului energiei termice la client în urma aportului termic produs de panourile solare; reducerea consumului de energie electrică în urma utilizării panoului fotovoltaic; costuri reduse de mentenanţă.
AGERPRES/(AS-autor: Cornelia Dumitru, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)