Current track

Title

Artist


Bihor: Cele mai multe persoane trimise în judecată în dosare economice anul trecut, în judeţ

Written by on 15 aprilie 2024

Judeţul Bihor se plasează pe primul loc în ţară, după capitală, la numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut în dosare economice, precum şi la prejudiciile recuperate, de 17 milioane de lei, a declarat luni, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean.

„Numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut este de 161, locul unu pe ţară, după Bucureşti, pe dosare economice, privind evaziune fiscală, delapidare, acces ilegal la sistem informatic etc. Sunt foarte mulţi indici unde stăm foarte bine. Am stat foarte bine şi în anul 2022, şi la unul dintre microindici am depăşit chiar şi Bucureştiul, anume la aplicarea articolului 10 din Legea evaziunii fiscale. În anul 2023, am fost pe locul întâi, în anul 2022, tot locul întâi. Inculpaţii, simţind probabil că sunt şanse mari să fie pedepsiţi cu închisoarea, au venit şi şi-au plătit prejudiciile din proprie iniţiativă. Nu s-au mai pronunţat soluţii de condamnare, dar la dosarele acestea financiar-economice, mai ales de evaziune fiscală, contează foarte mult recuperarea prejudiciilor”, a declarat Cristian Ardelean.

 

Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES

Potrivit acestuia, într-un clasament naţional, privind dosarele economice, datele primite de la şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) mai arată că judeţul Bihor se plasează, la rechizitorii, pe locul trei în ţară, la măsuri preventive dispuse în dosarele economice pe locul patru, iar la sesizări din oficiu, pe locul cinci.

Procurorul Ardelean a menţionat că la finalul anului 2023 au fost patru cazuri economice, de evaziune fiscală, cu prejudicii mari, faptele fiind, de altfel, din ce în ce mai noi, deoarece au reuşit să soluţioneze aproape toate dosarele vechi.

„Recent, ultimul caz pe care l-am avut, unde am şi formulat propunere de arestare preventivă, avea fapte comise până în septembrie-octombrie 2023. În prezent mai avem doar două dosare mai vechi de cinci ani, şi la finalul anului 2023 au fost patru cazuri economice, de evaziune fiscală. Ne putem concentra pe faptele noi, iar aici colaborarea interinstituţională între Poliţie, Parchet şi ANAF e din ce în ce mai bună”, a precizat Ardelean.

Pe evaziune fiscală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au intrat anul trecut 1.449 de cauze, s-au soluţionat 854, fiind emise 122 de rechizitorii, cu 17% mai multe decât în anul 2022, an în care de asemenea a fost înregistrată o creştere cu 17% a rechizitoriilor.

„Raportat la anii anteriori, în 2019 aveam 50 de rechizitorii, acum am avut 122, se vede o creştere continuă. Până la urmă, pe dosarele acestea ne şi concentrăm forţele, dosare cu potenţial, care pot fi trimise în judecată, pe care încercăm să le soluţionăm cu prioritate. Şi, desigur, că sunt şi prejudicii foarte mari”, a precizat Ardelean.

Deşi schema de personal la PT Bihor este aproape plină, din cele 14 locuri un singur loc este vacant, există totuşi probleme de personal în condiţiile în care anul trecut au plecat trei procurori prin transfer la alte parchete din ţară.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut, în sinteză, o prezentare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi a celor cinci din subordine, din judeţ, respectiv a parchetelor de pe lângă judecătoriile Oradea, Salonta, Beiuş, Marghita şi Aleşd.

Potrivit bilanţului pentru anul 2023, procurorii bihoreni au avut de rezolvat peste 10.000 de cauze, în scădere faţă de anul trecut, rămânând nesoluţionate multe cauze, 15.000, inclusiv dosare cu autori necunoscuţi. Din totalul cauzelor soluţionate anul trecut, 327 au fost soluţionate la urmărire penală proprie – dosare de corupţie, de omor, de abuz în serviciu, cu 10% mai puţine decât în 2022. Din cele peste 25.000 de cauze, peste 10.400 au fost soluţionate în cadrul activităţii de supraveghere a cercetării penale, cercetările fiind făcute de poliţie, iar procurorul le coordonează şi emite soluţie.

AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply