Current track

Title

Artist


Bihor: Festivalul medieval de la Oradea s-a încheiat cu parada celor 900 de cavaleri şi domniţe

Written by on 7 iulie 2024

Festivalul medieval s-a încheiat duminică seara în Cetatea Oradea cu o paradă a celor peste 900 de cavaleri, domniţe şi nobili participanţi, după trei zile pline de întreceri spectaculoase, turniruri călare, demonstraţii de lupte pentru adulţi şi copii, ateliere meşteşugăreşti şi concerte

Mii de oameni au trecut, în cele patru zile de festival, prin Cetatea Oradea, pentru a lua parte la Festivalul Medieval pentru a vedea „pe viu” luptele din vremuri străvechi, cu cavaleri în costume şi armuri replicate după surse documentare şi pentru a se bucura de atmosfera specifică unei cetăţi medievale.

 

„Prin acest festival – şi laud la maximum organizatorii! – cel puţin putem să onorăm aşa cum se cuvine oraşul nostru, cu o istorie atât de bogată şi de frumoasă de aproape o mie de ani. Măcar o dată pe an, în timpul acestui festival, ne gândim la cei care au luptat, au trăit şi au murit pentru ca noi să fim aici astăzi. Mi-au plăcut în mod deosebit turnirurile, pentru aerul nobil, cavaleresc, invocând timpuri străvechi cu anumite valori umane la mare cinste care, azi, din păcate, în societatea noastră, sunt pe cale de dispariţie. Au concurat nişte bărbaţi într-adevăr cavaleri, gentilomi, cu un comportament plin de grijă, inclusiv cu caii lor. De aceea cred că atrage foarte multă lume, nu numai pentru că este un spectacol frumos, ci şi pentru că arată valori pierdute din istoria noastră şi pe care am dori să le regăsim” a declarat, duminică, pentru AGERPRES, profesoara Lidia Paşca.

 

Conform acesteia, atmosfera generală a festivalului a fost „foarte plăcută, unică”, totul fiind de calitate şi adecvat ambientului oferit de Cetatea Oradea.

„Nu numai muzica, ci şi oamenii care au venit aici din nouă ţări sunt de apreciat pentru că depun un efort să ţină în viaţă tradiţii şi meşteşuguri din epoca medievală. Este exact ceea ce se potriveşte într-o cetate medievală,” a subliniat profesoara.

La rândul său, medicul Andrei Paşca a mărturisit că a fost impresionat de decorul antic pe care l-a îmbrăcat cetatea cu ocazia acestui festival, de numărul foarte mare de luptători şi personaje istorice.

 

„M-am bucurat să văd şi o mulţime de ateliere meşteşugăreşti, care reînvie meseriile de altădată. Muzica medievală a fost specială, ieşită din comun, pe care nu ai ocazia să o asculţi pe viu oriunde şi oricând”, a completat Andrei Paşca.

Între altele, pe lângă bătălii şi demonstraţii, jocuri vânătoreşti, competiţie de tir cu arcul tradiţional, spectacol de toboşari, dansuri medievale, cei prezenţi au putut asista la activităţi practice în atelierele meşteşugăreşti, precum cel de olărit, tâmplărie sau turnătorie de bronz.

 

„Noi am venit aici ca să arătăm cum era pe vremuri procesul tehnologic al turnării în bronz. Avem suflătorul de fierar, cu ajutorul căruia am făcut un foc foarte puternic pentru a topi metalele, la 2.000 de grade Celsius. Am făcut forme de nisip în care am turnat bronzul din care facem catarame, medalii şi altele”, a precizat, pentru AGERPRES, Biro Csaba, din Ungaria.

 

La rândul său, meşterul Ciprian Pop a susţinut că, pentru a confecţiona unelte din lemn, este nevoie de răbdare, pricepere şi pasiune.

 

„Eu, în general, lucrez pe strung de lemn şi fac boluri, pahare, cutiuţe rotunde. Dar mai facem şi linguri, piepteni, ace de păr, titireze. Majoritatea sunt replici istorice, tocmai pentru a ilustra specificul epocii. Folosim aproape orice lemn. În ultimele trei zile, am făcut tot timpul demonstraţii care au prins foarte bine mai ales la copii, dornici să încerce, să pună mâna. I-am şi lăsat să lucreze pe calul de cuţitoit – un fel de menghină pe care se prinde lemnul şi se lucrează cu cuţitoiul sau mizdreaua – sau să dea găuri cu burghiul antic”, a explicat meşterul lemnar Ciprian Pop, din Bistriţa.

 

Festivalul Medieval se încheie duminică seara în Cetatea Oradea cu un concert duo acustic Dafina şi unul solo al lui Radu Almăşan (solistul trupei Bosquito).

 

Organizatorii sunt Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR-Visit Oradea) şi Primăria Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Deus Vult, cu sprijinul ING Bank România, Digi, VPK – Packaging şi Bers Nova.

AGERPRES/(A- autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Preda)

Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply