Current track

Title

Artist


Bihor: Teatrul Bulandra – Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru Scurt Oradea

Written by on 11 iunie 2023

Premiul pentru cel mai bun spectacol prezentat în Festivalul-concurs de Teatru Scurt de la Oradea a fost acordat spectacolului „Băieţii de zinc” al Teatrului Bulandra Bucureşti, o dramatizare şi adaptare scenică de Yuri Kordonsky, cu actriţa Mariana Mihuţ în rolul Svetlana.

 

Foto: (c) Adi Tudose/Teatrul Regina Maria

Spectacolul, deosebit de actual, reprezintă o dramatizare a tulburătoarelor confesiuni despre război care stau la baza romanului „Soldaţii de zinc” al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici. Este o reflecţie asupra temei războiului şi a păcii, a nevoii de evoluţie spirituală a umanităţii.

Ediţia a XXVI-a a Festivalului-concurs de Teatru Scurt, din cadrul FITO, s-a încheiat duminică seara la Teatrul Regina Maria din Oradea cu decernarea celor cinci premii.

Managerul teatrului, Daniel Vulcu, a anunţat câte trei nominalizaţi pentru fiecare din cele cinci premii, într-un scurt moment festiv înaintea începerii ultimului spectacol off-concurs din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, în regia lui Silviu Purcărete, al Teatrului Naţional din Iaşi.

 

 

De la ora 18.30, s-a vernisat în holul central al teatrului o expoziţie de caricatură a artistului plastic orădean Avram Iancu, care a realizat şi oferit în fiecare zi câte o „imagine” a unui spectacol din concurs. Lucrările realizate pe parcurs au fost expuse în ultima zi a festivalului.

 

 

 


Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES

Selecţia celor 17 spectacole de la teatre din ţară şi străinătate din festivalul-concurs a fost făcută de conducerea teatrului orădean, un rol important având directoarea Trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, care a şi primit felicitări din partea managerului Vulcu.

Juriul a fost alcătuit din trei critici de teatru: Elisabeta Pop, Mircea Morariu şi Doru Mareş, preşedintele juriului. La această ediţie, nu s-a acordat premiul pentru cea mai bună scenografie, însă, în schimb, s-a acordat un premiu special al juriului.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat actriţeu Kató Emőke, pentru rolul Eszter Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri, Reactor de creaţie şi experiment, Cluj-Napoca.

 


Foto: (c) Irina Ionescu/Teatrul Regina Maria

Premiul pentru cel mai bun actor l-a primit Pavel Sîrghi pentru rolul Ică din spectacolul „Ultimii” de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad – Teatrul Regina Maria.

 

Foto: (c) Defoto

Premiul pentru cea mai bună regie îi revine regizorului Andrei Măjeri pentru regia spectacolelor „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă – Reactor de creaţie şi experiment, Cluj-Napoca şi „Eroine” după Publius Ovidius Naso, Teatrul „Mihai Eminescu”, Botoşani.

Premiul pentru cel mai bun spectacol este acordat spectacolului „Băieţii de zinc” dramatizare, adaptare scenică şi regie: Yuri Kordonsky, Teatrul Bulandra Bucureşti.

Premiul special al juriului se acordă spectacolului „O scrisoare pierdută în concert” de I.L.Caragiale, spectacol concert de Ada Milea – Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca.

 

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea – a opta ediţi în format amplu ce include Festivalul de Teatru Scurt, la a 26-a ediţie, secţiunea spectacole invitate şi secţiunea outdoor – a fost organizat de Teatrul Regina Maria şi Consiliul Judeţean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea şi Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), şi cu susţinerea partenerilor şi sponsorilor.

AGERPRES/(A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply