*

merry christmas

Current track

Title

Artist


BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Oradea

Written by on 27 noiembrie 2024

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Oradea, cu hramurile Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi al Sfinţilor Români, este zidită în „Crucea Sfântului Andrei”, fiind situată la intersecţia străzilor „Sfântul Apostol Andrei” (fostă „Progresului”) cu „Aluminei”, care formează o cruce sub formă de X.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în Patras, lângă Corint, prin răstignire cu capul în jos pe o Cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”. Spre deosebire de crucea tradiţională, aceasta cauza dureri cumplite, întrucât condamnatul era răstignit, cu picioarele desfăcute şi nu îşi putea sprijini trupul în ele. Practic, toată greutatea corpului atârna în mâinile pironite, suportând astfel chinuri groaznice, potrivit https://sfantulapostolandrei.ro/ şi https://doxologia.ro.

 

 

Foto: (c)  EUGENIA PAŞCA / AGERPRES FOTO


O bijuterie a artei religioase şi un monument al demnităţii poporului român pe aceste meleaguri, Biserica „Sfântul Apostol Andrei” a fost proiectată de arhitectul Dorel Cordoş din Sighetul Marmaţiei, vestit pentru bisericile din mănăstirile Rohia, Bârsana, Săpânţa.

Piatra de temelie a fost pusă de Rusalii, în anul 2000, fiind concepută ca una ortodoxă, iar punct de vedere arhitectural, cu elemente şi detalii inspirate din celebrele prototipuri bizantine Sfânta Sofia şi Chora din Constantinopol.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


În anii 2000-2001 a fost zidit paraclisul de la demisol, între anii 2001-2003 s-a zidit biserica şi s-a acoperit cu tablă de cupru, montându-se policandrele din bronz aduse din Grecia, iar între anii 2003-2014 lăcaşul a fost pictat în tehnica fresco pe o suprafaţă de 2.178 metri pătraţi, potrivit www.eparhiaortodoxaoradea.ro. şi www.crestinortodox.ro.

Exteriorul bisericii, zidit în cărămidă clingherită, special adusă din Austria, a fost finalizat între anii 2004-2007. Pe faţada turnului clopotniţă a fost executată, în anul 2006, o icoană în mozaic, pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi, reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi al acestei biserici. În turnul clopotniţă au fost aşezate trei clopote de 750, 350 şi respectiv 170 de kg care sunt acţionate electric.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


Soclul edificiului este din piatră de Băiţa, iar scările sunt placate cu cărămidă specială. Între anii 2006-2007 s-a pavimentat biserica cu granit şi s-a montat iconostasul din marmură având uşi împărăteşti din bronz.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


Spaţiul interior respectă rânduielile canoanelor ortodoxe, pictura fiind în tehnica „al fresco” cu ornamentaţie bizantină, iar cupola pictată, a fost poleită cu foiţă de aur pur. Iconostasul este sculptat în marmură, cu incrustaţie din marmură colorată, iar icoanele pictate pe lemn de tei.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


În demisolul bisericii se află Paraclisul, construit într-un stil „catacombă” ce aminteşte de perioada creştinismului primar. Interiorul este zidit în cărămidă arsă, rostuită, cu arce şi bolţi cu spaţii bizantine bine definite, iar pe jos a fost pavat cu dale din pământ ars, protejate cu un strat de ulei de in. Iconostasul este zidit tot din cărămidă, cu ornamente din marmură, iar uşile împărăteşti, candelabrele, aplicele şi balustradele sunt din fier forjat. Icoanele praznicare, cât şi cele de pe iconostas sunt pictate în vechea tehnică „tempera cu ou” pe lemn de tei, conform https://sfantulapostolandrei.ro/.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


Sub scările bisericii, foarte generoase, a fost amenajată, în acelaşi stil cu Paraclisul, o sală bizantină şi o trapeză pentru şedinţele Consiliului Parohial, întruniri şi agape creştineşti.

Sfântul lăcaş deţine în patrimoniu o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, iar din iunie 2018, când a avut loc Slujba Târnosirii Bisericii celei Mari, deţine şi o părticică din moaştele Sfântului Andrei Şaguna, mitropolitul Ardealului.

 

 

Sursa foto: Biserica Sfântul Apostol Andrei Oradea /Facebook


***
Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 30 noiembrie. Sfântul Andrei era frate al Sfântului Apostol Petru şi a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. În ceea ce priveşte misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol, tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, Sfinţii Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui întâi chemat, i-a căzut să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. În ţara noastră, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului roman şi numeroase biserici şi mănăstiri îl au ca ocrotitor.

AGERPRES/(Documentare – Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp


Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply