Current track

Title

Artist


Bloomberg: După petrol, Rusia ar putea construi acum o flotă din umbră pentru GNL

Written by on 28 iunie 2024

În lunile care au urmat invadării Ucrainei şi sancţiunilor occidentale, Rusia a adunat „o flotă din umbră” pentru a transporta ţiţeiul său în întreaga lume. Acum, sporesc dovezile care arată că Moscova a început să facă la fel pentru gazele naturale lichefiate (GNL), transmite Bloomberg.

Gazele naturale sunt esenţiale pentru planurile Kremlinului de majorare a exporturilor, majorarea veniturilor guvernamentale şi finanţarea maşinii sale de război – dar aceasta necesită o pondere mai ridicată din piaţa mondială a GNL, după ce comerţul rentabil cu Europa prin conducte a fost aproape oprit. Până acum, planurile de expansiune au fost afectate de sancţiunile SUA, care au menţinut la distanţă companiile străine şi au oprit livrările de nave specializate care sunt vitale pentru a ajunge la facilităţile din zona arctică.

Noi sancţiuni europene vor intra în vigoare anul viitor, limitând accesul la porturi, ceea ce va afecta şi mai mult actualul lanţ de aprovizionare.

În ultimele trei luni, drepturile de proprietate pentru cel puţin opt nave au fost transferate către companii puţin cunoscute din Dubai, susţine Equasis, o bază de date globală pentru transportul maritim. Patru nave sunt proiectate pentru navigarea în condiţii de gheaţă pe mare şi au primit deja aprobarea Moscovei pentru a naviga vara aceasta în zona arctică a Rusiei.

Deşi Bloomberg nu a putut face o legătură directă între nave şi entităţi importante din Rusia, detaliile arată manevre similare cu cele care au dus la crearea unei flote ruseşti de petroliere fantomă, inclusiv folosirea unor companii opace şi a unor vapoare atât de vechi încât în mod normal nu ar mai fi utilizate.

În industria LNG, de o mărime mai redusă decât cea petrolieră, este extrem de neobişnuit pentru un necunoscut să facă rost de vapoare specializate care costă zeci de milioane de dolari. Cel puţin trei dintre petroliere au aceeaşi companie de asigurări „necunoscută” în baza de date a Organizaţiei Maritime Internaţionale – o altă caracteristică a flotelor din umbră.

„Există câteva indicii care trimit spre eforturile Rusiei de a crea o flotă din umbră pentru GNL. Achiziţionarea navelor vechi, transferul către o entitate din Dubai şi un număr record de permise pentru rute din Marea Nordului indică faptul că piesele puzzle – ului flotei din umbră îşi găsesc locul”, a apreciat Malte Humpert, fondatorul Arctic Institute, o organizaţie cu sediul la Washington.

Guvernul şi Ministerul Energiei din Rusia nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.

Transbordarea – sau mutarea combustibilului de pe un vas pe altul – poate fi făcută pentru petrol în ape deschise, şi este un mijloc comun de ascundere a originii încărcăturii. Dar este mult mai dificil pentru GNL, în condiţiile în care până acum Rusia a folosit porturile europene pentru manevră, deşi restricţiile mai dure impuse de Europa vor face aceste operaţiuni imposibile din martie 2025.

Probabil compania Novatek PJSC are mai multă experienţă decât oricine în transferarea GNL de la o navă la alta, susţine Malte Humpert. Acesta adaugă că astfel de transferuri „au fost făcute de ani de zile în zona Murmansk, unde se exploatează GNL”.

Oficialii Novatek nu au dorit să facă comentarii.

Rusia, în prezent al patrulea mare exportator de GNL, are tot interesul să găsească rute alternative către pieţe. SUA au impus sancţiuni separate pentru a preveni începerea exporturilor din Arctic LNG 2, noua facilitate dezvoltată de Novatek, cel mai mare exportator rus de GNL.

O flotă paralelă ar putea eluda restricţiile, ar reprezenta o lovitură pentru sancţiunile occidentale într-un domeniu cu impact imediat, semnificativ, şi ar uşura eforturile Moscovei de sprijine a economiei în timpul conflictului.

AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply