Current track

Title

Artist


BTA: Bulgaria sărbătoreşte 114 ani de independenţă

Written by on 22 septembrie 2022

Bulgaria a marcat joi, 22 septembrie 2022, aniversarea a 114 ani de la declararea independenţei sale.

La 22 septembrie 1908, după o slujbă de rugăciune la istorica Biserică a celor Patruzeci de Sfinţi Martiri din capitala medievală a ţării, Târnovo (centrul Bulgariei), prinţul Ferdinand I a citit un Manifest prin care a proclamat Principatul vasal al Bulgariei drept regat independent de Imperiul Otoman.

Declaraţia de independenţă a necesitat eforturi considerabile din partea diplomaţiei bulgare pentru a obţine recunoaşterea din partea Marii Britanii, Austro-Ungariei, Turciei şi Rusiei.

La sfârşitul Războiului ruso-turc din 1877-1878, Tratatul preliminar de la San Stefano din 3 martie 1878 a pus capăt celor 482 de ani de dominaţie otomană asupra Bulgariei, dar nu a făcut din aceasta un stat independent. Articolul VI al tratatului respectiv constituia Bulgaria „un principat tributar autonom”. Articolul I din Tratatul de la Berlin din 1 iulie 1878 a confirmat acest statut, definind Bulgaria ca fiind „un principat autonom şi tributar sub suzeranitatea Majestăţii Sale Imperiale Sultanul”.

În decurs de 30 de ani, Bulgaria a renunţat treptat la dependenţa vasală faţă de Turcia, încetând să mai plătească impozitul anual, încheind tratate internaţionale, purtând un război cu Serbia fără aprobarea sultanului şi declarând, la 6 septembrie 1886, o uniune cu provincia autonomă otomană Rumelia de Est.

Declaraţia de independenţă a oficializat schimbarea situaţiei din Balcani şi noul statut al ţării ca regat de sine stătător. A scos Bulgaria din trecutul său de dependenţă şi a readus-o pe harta europeană a statelor independente.

O liturghie solemnă şi baterea clopotelor Bisericii Sfinţilor Patruzeci de Martiri au marcat joi dimineaţa devreme începutul sărbătorilor aniversare din Veliko Târnovo.

Conform tradiţiei, după încheierea slujbei, mitropolitul de Veliko Târnovo, episcopul Grigori, a binecuvântat apele şi a stropit cu apă sfinţită drapelul de luptă al Universităţii Militare Naţionale Vasil Levski, precum şi drapelele instituţiilor de stat şi municipale, ale instituţiilor de învăţământ şi ale organizaţiilor neguvernamentale. Drapelul naţional a fost arborat la Cetatea Ţareveţ la ora 10:30 cu un ritual militar.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

AGERPRES/(AS – editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply