Current track

Title

Artist


BTA: Cel de-al 47-lea recensământ de iarnă al păsărilor de apă a înregistrat 206.239 de păsări din 88 de specii

Written by on 22 ianuarie 2023

În cadrul recensământului de anul acesta al păsărilor de apă din Bulgaria au fost înregistrate 206.239 de păsări din 88 de specii, prin comparaţie cu 206.688 de păsări din 90 de specii în ianuarie 2022 şi respectiv 190.147 de păsări în 2021. Recensământul a fost desfăşurat de 42 de echipe de experţi şi voluntari în peste 200 de zone umede şi mlăştinoase, lacuri şi lagune din întreaga ţară în perioada 12 – 15 ianuarie, conform unui anunţ făcut de Societatea Bulgară pentru Protecţia Păsărilor (BSPB).

Participanţii sunt membri ai BSPB, Green Balkans, Agenţia Executivă de Mediu, inspectoratele regionale de mediu, Academia Bulgară de Ştiinţe, asociaţii de vânători şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale.

Ca de obicei, cea mai mare concentraţie de păsări de apă a fost înregistrată de-a lungul coastei bulgare la Marea Neagră. Un număr relativ scăzut de păsări au fost observate pe cursul Dunării din cauza nivelului ridicat al apei care a acoperit dunele de aluviuni din albie ce atrăgeau păsările.

Pentru încă un an, recensământul de iarnă al păsărilor de apă a înregistrat un declin al numărului de gâşte sălbatice din Bulgaria. Au fost observate 1.887 de gâşte cu fruntea albă (prin comparaţie cu 5.851 anul trecut şi respectiv 2.201 în 2021), 101 gâşte cenuşii (prin comparaţie cu 283 în 2022 şi 48 în 2021), şi doar 5 exemplare de gâscă cu piept roşu, specie ameninţată cu dispariţia (prin comparaţie cu 32 în 2022, 48 în 2021 şi recordul de 54.000 înregistrat 2013).

O altă descoperire notabilă pentru recensământul din acest an este numărul mare de flamingo roz (2.712) înregistrat la pe lacul Atanassovsko din apropiere de Burgas (la Marea Neagră), pe lacul Pomorie şi în zona protejată Poda. Pentru comparaţie, au fost observaţi aproximativ 20 de flamingo roz pe lacul Atanassovsko în 2017 şi respectiv 159 în 2019.

Ornitologul Petar Iankov, din partea BSPB, a comentat pentru BTA că păsările flamingo au venit din Italia, Spania, Turcia şi Franţa, probabil fiind atrase de iernile mai blânde din Bulgaria. Ele nu cuibăresc aici. Ultimul studiu cu privire la impactul numărului lor crescut, desfăşurat de o echipă de oameni de ştiinţă din Bulgaria şi SUA, a arătat că păsările flamingo nu au provocat modificări în ecosistemul local, a explicat Iankov.

La fel ca în 2022, speciile de păsări de apă cele mai bine reprezentate în acest recensământ sunt raţa mare (Mallard) (39.282 de exemplare), urmată de lişiţa euroasiatică (34.732 de exemplare). Pe locul trei s-a plasat cormoranul mare (29.554 de exemplare), urmat de raţa cu cap castaniu, specie ameninţată cu dispariţia (24.414 exemplare), care anul trecut ocupa poziţia a treia.

Pe lângă raţa cu piept roşu şi raţa cu cap castaniu, participanţii la recensământ au observat şi alte specii în pericol de dispariţie precum corcodelul urechiat (4 exemplare) şi raţa cu cap alb (700 exemplare), observate pe lacul Burgas. Treizeci şi unu de codalbi, o specie trecută în Red Data Book of Bulgaria, au fost observaţi pe teritoriul bulgar, prin comparaţie cu 29 în 2022.

Au fost de asemenea observate şi păsări care de obicei nu iernează în Bulgaria: o egretă mică în zona Plovdiv, 21 de stârci de noapte în apropiere de Burgas, 5 lopătari albi, 3 berze albe în sudul Bulgariei şi o chirighiţă neagră în zona complexului de lacuri Shabla.

Recensământul de iarnă al păsărilor de apă este desfăşurat în aproape toate ţările europene încă din 1967, la această acţiune participând peste 15.000 de persoane în fiecare an. Astfel, acest recensământ este unul dintre cele mai ample acţiuni din domeniul protecţiei mediului. Datele colectate, centralizate de către Wetlands International la adresa http://wpe.wetlands.org/, contribuie la evaluarea populaţiilor de păsări de apă şi a zonelor lor de iernat.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

AGERPRES/(AS – editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut