Current track

Title

Artist


BTA/Ministrul bulgar adjunct al apărării: Nu este nevoie ca nave ale NATO să intre în prezent în Marea Neagră

Written by on 26 octombrie 2023

Nu este nevoie ca nave de luptă ale NATO să intre în prezent în Marea Neagră, a declarat joi pentru presă ministrul bulgar adjunct al apărării Atanas Zaprianov. Deocamdată, evaluarea este că o astfel de acţiune ar fi interpretată ca o escaladare a situaţiei, a adăugat el.

Potrivit oficialului bulgar, războiul din Ucraina a dovedit că este nevoie să se acorde o atenţie sporită securităţii în Marea Neagră. NATO a subestimat subiectul pentru mult timp până la summitul de la Vilnius din iulie 2023, după care Alianţa a recunoscut că este important pentru întreaga organizaţie. Un proiect de lege privind securitatea Mării Negre a fost depus în Congresul SUA, a spus Zaprianov.

Convenţia de la Montreux nu permite navelor NATO să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, a amintit el. Toate ţările care au semnat acordul îl respectă şi nu iau în considerare o modificare a acestuia, a argumentat el. După ce se încheie războiul din Ucraina, Bulgaria, România şi Turcia probabil că nu se vor descurca singure în curăţarea de mine a Mării Negre şi va fi necesară participarea unor grupuri de deminare ale NATO. Un ‘grup pentru combaterea pericolului minelor’ va fi înfiinţat între cele trei ţări, a amintit el, adăugând că memorandumul corespunzător ar trebui să fie gata în noiembrie.

Comentând conflictul din Orientul Mijlociu, ministrul adjunct al apărării a spus că Bulgaria are un plan pentru gestionarea unei posibile crize a migranţilor. Situaţia la graniţe este calmă deocamdată, presiunea asupra lor a scăzut, a notat el.

Zaprianov s-a aflat la Varna pentru o conferinţă internaţională asupra securităţii Mării Negre, găzduită de Academia Navală Nikola Vapţarov. Au participat experţi din SUA, Polonia, România şi Ucraina, precum şi reprezentanţi ai industriei militare din Franţa, Norvegia şi Bulgaria. Printre invitaţii forumului s-au numărat comandantul Marinei bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, şi guvernatorul regional al Varnei, Andriana Andreeva.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

AGERPRES/(AS – autor: Sorin Calciu, editor: Mihaela Moise, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa foto: bta.bg

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions
  1. Rossenberg Alfred   On   31 octombrie 2023 at 06:19:37

    Toată admirația pentru Bulgaria! Felicitări Bulgaria! Felicitări pentru ministrul bulgar adjunct al apărării Atanas Zaprianov și tot respectul pentru acest caracter, inteligență, maturitate și diplomație! Iată de unde trebuie să ia lecții în diplomația politicii externe, românii idioți, presupuși puliticieni europeni! Punct.

Leave a Reply