Current track

Title

Artist


Buzău: Aproximativ 250 de sindicalişti afiliaţi FEN primesc sume compensatorii din fondul de grevă

Written by on 20 iunie 2023

Aproximativ 250 de membri ai Sindicatului Liber Învăţământ Preuniversitar (SLIP) Buzău, afiliat Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), vor beneficia de sume compensatorii din fondul de grevă cu titlu de ajutor financiar pentru acoperirea unei părţi din pierderile salariale cauzate de participarea la greva generală din Educaţie, a anunţat preşedintele sindicatului, Materi Ghelase.

Potrivit SLIP Buzău, sindicaliştii vor beneficia de sume de până la 500 de lei, reprezentând între 25 şi 35% din salariul de bază.

„Sindicatul nostru are 300 de membri cotizanţi, la grevă au participat 253 în prima etapă, apoi s-au mai înscris astfel încât am ajuns la un procent de peste 80%. După suspendarea grevei, într-o şedinţă a Colegiului liderilor am hotărât să alocăm o sumă compensatorie pentru pierderile provocate de grevă şi am supus dezbaterii câteva criterii. S-a hotărât în acea şedinţă să alocăm un procent de 25% din pierderi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar motivat de faptul că pentru aceste două categorii de personal din Învăţământ s-au obţinut măriri salariale mai consistente, iar pentru personalul nedidactic iniţial propunerea mea fusese tot de 25%, dar liderii au hotărât să acordăm 35% cu nişte motivări concrete. Apoi am hotărât să plătim doar zilele pe luna mai pentru că dintr-o conferinţă de presă a doamnei ministru am constatat că zilele din luna iunie se pot recupera acolo unde există posibilităţi şi se respectă legea privind pauzele, timpul orelor de curs şi acolo unde şi-au făcut programul de recuperare. Având în vedere că sumele compensatorii acoperă 2-3 zile de grevă şi că prin această acoperire de doar 2-3 zile toţi ceilalţi participanţi la grevă vor pierde 5-6 sau mai multe zile din salariu, am luat decizia ca cei care au mers în grevă doar 3 zile să nu primească această compensaţie şi să fie acordată celor care pierd cele 6 sau mai multe zile de grevă. Suma este calculată la salariul de încadrare, care reprezintă 25% din pierdere, din salariul net pe care trebuia să îl ia în mână. Avem de la 280 până la 500 de lei”, a declarat, pentru AGERPRES, Matei Ghelase.

Cu toate că membrii sindicatului cotizează cu sume modice, de-a lungul anilor, a declarat preşedintele SLIP, s-a strâns un buget consistent care să acopere plăţile compensatorii.

„A fost timpul necesar pentru strângerea cotizaţiilor şi, atenţie, noi avem o cotizaţie foarte mică, avem unităţi care plătesc acum între 7 şi 15 lei. Cea mai mare unitate cotizantă are peste 70 de membri şi a trecut la cotizaţia de 0,5% din brut abia în aprilie anul acesta. Fondul de grevă este strâns din 2006-2007, dar s-a strâns pentru că au fost cotizaţiile mici şi au intrat într-un fond de care nu ne-am atins niciodată. S-a decis de multă vreme ca, în fiecare an, valoarea cotizaţiei să fie trecută ca şi fond de grevă de care nu ne vom atinge niciodată. Fondurile acelea cumulate din 2005- 2006 totdeauna au fost trecute în depozite purtătoare de dobânzi. Am avut 246 de persoane iniţial care s-au calificat pentru a beneficia de ajutorul bănesc la care s-au mai alăturat încă cinci. Ieri am trimis sumele în contul lor. Azi sau mâine probabil ajung la membri de sindicat”, a mai precizat preşedintele SLIP Buzău.

AGERPRES/(A – autor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply