Current track

Title

Artist


Campania ”Donează sânge, Salvează o Viaţă!”: 23.000 litri – recoltaţi în perioada aprilie 2013 – iunie 2023

Written by on 13 iunie 2023

O cantitate de 23.000 litri de sânge a fost recoltată de la peste 50.000 de donatori în cele 36 de ediţii ale campaniei „Donează sânge, Salvează o Viaţă!” a Patriarhiei Române, desfăşurată în perioada aprilie 2013 – iunie 2023, beneficiari fiind, printre alţii, şi răniţii din tragedia de la Clubul Colectiv.

Potrivit unui raport dat publicităţii de Patriarhia Română, la 10 ani de la lansarea campaniei „Donează sânge, Salvează o Viaţă!”, acţiunea a fost iniţiată şi coordonată de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, având binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, cu participarea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Campaniile au început în luna aprilie 2013. Prima acţiune de donare a avut loc pe 5 aprilie 2013 la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Pe 13 aprilie 2013, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost adus Centrul Mobil de Donare de Sânge. (…) În luna octombrie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat acest proiect ca fiind proiect de interes naţional şi astfel eparhiile Patriarhiei Române din România şi străinătate au început să organizeze campanii de donare de sânge”, se arată în raport.

Sângele folosit pentru răniţii de la Colectiv (octombrie 2015) a fost strâns şi datorită acestei campanii, parteneri fiind militarii de la Academia Tehnică Militară, studenţii şi profesorii de la Facultatea de Construcţii, precum şi preoţii şi seminariştii implicaţi în proiect.

În anul 2016 a avut loc, în colaborare cu Jandarmeria Română, cea mai mare campanie de donare de sânge, când, timp de o săptămână, 1.500 de jandarmi au donat sânge în cele 41 de Centre de Transfuzii din Romania.

Totodată, în anii 2018, 2019 şi 2020, prin sponsorizarea societăţii Mega Image a fost sprijinit proiectul de dotare cu aparatură medicală a Centrelor de Transfuzii Bucureşti, Ploieşti, Constanţa, Cluj şi Centrul de Transfuzii Col. prof. dr. ”Nicolae Nestorescu” cu echipamente în valoare totală de 130.000 de euro.

„Această acţiune a fost deosebit de importantă pentru centrele de transfuzii şi a fost considerată cea mai mare sponsorizare până în acel moment pentru centrele de transfuzii”, se arată în raport.

Campaniile de donare de sânge se desfăşoară în mod curent în Bucureşti şi Judeţul Prahova, dar au existat campanii în toate cele 41 de judeţe din România dar şi din afara ţării, precum în Italia, Spania, Ţările Nordice, Franţa, beneficiarii fiind cele peste 60 de spitale din Bucureşti, cele mai mari consumatoare de sânge fiind: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Între instituţiile care participă la acţiunile Patriarhiei Române se numără: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza ” Bucureşti, Facultatea de Pompieri din Capitală, Jandarmeria Română, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Academia de Studii Economice, Institutul de Medicină Militară, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” şi Batalionul 151 Infanterie Războieni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Facultatea de Construcţii Bucureşti, Clubul sportiv Steaua, Şcoala de Subofiţeri de Poliţie Câmpina, Şcoala de Subofiţeri Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, Liceul „Toma Socolescu” şi Liceul Pedagogic, ambele din Ploieşti.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply