Current track

Title

Artist


Cancelarul german Scholz exclude posibilitatea ca ţările membre în UE sau în NATO să trimită trupe în Ucraina

Written by on 27 februarie 2024

    Niciun soldat al ţărilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis în Ucraina, a dat asigurări cancelarul german Olaf Scholz marţi, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate, relatează agenţiile AFP şi EFE.

    „Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil şi pentru viitor”, şi anume că „nu vor fi trimise trupe la sol (în Ucraina în războiul cu Rusia n.r.), niciun soldat nu va fi trimis nici de ţările europene, nici de ţările NATO pe teritoriul ucrainean”, a precizat Scholz la o conferinţă de presă.

    „Germania este ţara europeană care sprijină cel mai mult Ucraina. Şi aşa va continua. Dar este clar că nu ne vom transforma în parte a conflictului, nici direct, nici indirect”, a mai transmis cancelarul german, într-un mesaj separat postat pe platforma X.

    Şi ministrul său al apărării, Boris Pistorius, a exclus ideea că Germania ar putea trimite trupe în Ucraina. „Trupele la sol nu sunt o opţiune pentru Republica Federală Germania”, a clarificat el la conferinţă de presă comună cu omoloaga sa austriacă Klaudia Tanner.

    La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina. O declaraţie asemănătoare a dat marţi şi premierul francez Gabriel Attal.

    Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.

    Citește  Austria îşi menţine veto-ul în privinţa extinderii Schengen, afirmă cancelarul Nehammer înaintea vizitei în Bulgaria

    Între timp, mai multe state, printre care Polonia, Ungaria şi Republica Cehă, s-au delimitat de declaraţia preşedintelui Macron şi au exclus orice intenţie de a trimite trupe combatante în Ucraina.

    Aceasta din urmă a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, până în prezent cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia şi Canada. În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.). pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia.

    AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions