Current track

Title

Artist


Cantitatea de apă în sol, în cultura grâului de toamnă, va fi în limite satisfăcătoare; deficite vor mai fi în sudul şi estul Olteniei (agrometeo)

Written by on 14 decembrie 2024

    Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare în următoarea săptămână, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării, iar deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) vor mai fi local în sudul şi estul Olteniei, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 14 – 20 decembrie 2024.

    Ca urmare, la culturile de toamnă se vor menţine ritmuri mai lente de vegetaţie în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în depresiuni se va înregistra în continuare stadiul de repaus biologic.

    „Culturile înfiinţate în perioada optimă vor prezenta o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţire (20-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii. Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (8-13 frunze), la nivelul întregii ţări. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor”, arată ANM.

    Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

    Specialiştii ANM recomandă: aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă; lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole; finalizarea arăturilor adânci de toamnă,pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului; verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă.

    Citește  Prahova: Coloană de autovehicule pe DN 1A, la limita cu Braşovul, din cauza zăpezii; pompierii le distribuie ceai şoferilor

    Conform prognozei ANM, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 5 grade în primele zile, limite apropiate de normele climatologice şi -3 – 9 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 6 grade la nivelul întregului teritoriu agricol.

    Temperatura maximă a aerului va oscila între -2 şi 12 grade C, în majoritatea zonelor de cultură.

    Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6 şi 6 grade C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

    Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

    AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Lãzãroiu)

    Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions