CCR: Procesul electoral privind alegerea preşedintelui a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui (motivare)
Written by AGERPRES on 6 decembrie 2024
Procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui, arată vineri Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a anulat scrutinul prezidenţial.
„Curtea constată că procesul electoral privind alegerea preşedintelui României a fost viciat pe toată durata desfăşurării lui şi în toate etapele de multiple neregularităţi şi încălcări ale legislaţiei electorale care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului exprimat de cetăţeni şi egalitatea de şanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent şi echitabil al campaniei electorale şi au nesocotit reglementările legale referitoare la finanţarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esenţiale ale alegerilor democratice”, precizează judecătorii constituţionali în document.
Instanţa constituţională spune că, după declasificarea la data de 4 decembrie a documentelor prezentate în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie 2024 şi aducerea acestora la cunoştinţă publică, a luat act de conţinutul lor, iar faţă de cele prezentate în cuprinsul ‘Notelor de informare’ ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă, ale Serviciului de Informaţii Externe, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care au fost înregistrate la Administraţia Prezidenţială sub nr. DSN1/1741/4.12.2024, nr. DSN1/1740/4.12.2024, nr. DSN1/1742/4.12.2024 şi nr. DSN1/1743/4.12.2024, respectiv nr. DSN1/1701/2.12.2024, a ajuns la constatările menţionate.
Curtea Constituţională adaugă că democraţia reprezintă „un element fundamental” al ordinii constituţionale naţionale şi al patrimoniului constituţional european, iar dreptul la alegeri libere este unanim apreciat ca fiind expresia „cea mai profundă” a organizării unei societăţi democratice, fiind „esenţial şi determinant” pentru sistemul democratic.
„Dreptul de a vota şi dreptul de a fi ales sunt cruciale pentru stabilirea şi pentru menţinerea fundamentelor unei democraţii constituţionale autentice şi efective, guvernate de preeminenţa dreptului (a se vedea, mutatis mutandis, Hotărârea din 17 mai 2016, pronunţată în Cauza Karacsony şi alţii împotriva Ungariei, paragraful 141), şi sunt garantate prin Constituţie. Astfel, Curtea reţine că drepturile electorale sunt drepturi fundamentale de natură politică, reprezintă o condiţie sine qua non a democraţiei şi a funcţionării democratice a statului şi se exercită cu respectarea exigenţelor Constituţiei şi a legilor”, precizează judecătorii constituţionali.
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
În urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.
AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editori online: Andreea Lãzãroiu, Alexandru Cojocaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp