Current track

Title

Artist


Chile/Cea mai mare cameră foto astronomică din lume va fi instalată la marginea deşertului Atacama

Written by on 5 iunie 2024

    Cu o rezoluţie de peste 3,2 gigapixeli, cântărind aproape trei tone şi având ambiţioasa sarcină de a efectua o explorare fără precedent pe durata unui deceniu, cea mai mare cameră foto digitală construită vreodată pentru astronomie optică este pregătită să fie instalată sub cerul senin din nordul Chile, informează Reuters.

    Piesele necesare pentru asamblarea Vera C. Rubin Observatory – care include un telescop fixat pe sol şi aparatul foto – au fost transportate în mai multe vehicule până pe vârful Cerro Pachon din regiunea Coquimbo, la marginea deşertului Atacama, la o distanţă de circa 565 kilometri nord de Santiago de Chile.

    „Instrumentele de care avem nevoie pentru operaţiunile din acest moment de pe vârf sunt gata de plecare şi, sperăm, pentru instalare puţin mai târziu anul acesta”, a spus Stuartt Corder, cercetător principal al asociaţiei universitare AURA şi director adjunct al centrului NOIRLab, care va opera observatorul.

    Potrivit descrierii de pe pagina sa de internet, Rubin Observatory este un sistem complex, integrat, compus dintr-un telescop de opt metri, cu câmp larg, fixat pe sol, alături de un sistem automat de procesare a datelor.

    Instrumentul va genera aproximativ 20 de terabiţi de date în fiecare noapte, iar în perioada de zece ani cât va dura explorarea, va produce un catalog de bază de date de 15 petabiţi.

    Obiectivul explorării va fi înţelegerea naturii energiei întunecate şi a materiei întunecate din Univers – din care este cunoscută doar o mică parte – precum şi studierea posibilităţii ca Terra să intre în coliziune cu asteroizi, stele sau planete apropiate de Soare.

    Citește  DOCUMENTAR: Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină - istoric (2 octombrie)

    ”E cu adevărat un moment plin de inspiraţie când poţi spune… începem. Ne aflăm aici în vârf de munte, pregătiţi să demarăm o campanie care în zece ani sperăm că va răspunde la întrebări precum… când a fost creat şi s-a pus în mişcare Universul… şi cum va continua să evolueze în viitor?”

    E posibil ca rezultatul să nu fie cu mult diferit de ceea ce ştim deja, dar noile date vor ajuta la rafinarea şi înţelegerea Universului, a spus Corder.

    AURA este un consorţiu format din 47 de instituţii din Statele Unite şi trei afiliaţi internaţionali care operează observatoare astronomice pentru National Science Foundation şi NASA. Este responsabil, printre altele, de administrarea centrului NOIRLab.

    În Chile sunt instalate multe instrumente astronomice graţie vizibilităţii foarte bune pe care o oferă deşertul Atacama, cel mai arid deşert de pe Terra.

    AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions