China: Patrulă navală şi aeriană, desfăşurată în apropierea unui atol disputat cu Filipine
Written by AGERPRES on 28 noiembrie 2024
Armata chineză a anunţat joi trimiterea unei ‘patrule’ în Marea Chinei de Sud în apropierea recifului Scarborough (Huangyan), revendicat de Filipine, pentru a-şi ‘apăra ferm’ suveranitatea, pe un fond de tensiuni recurente între cele două ţări, transmite AFP.
Invocând raţiuni istorice, China revendică cvasi-totalitatea insuliţelor din Marea Chinei de Sud în faţa altor ţări riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia). O curte de arbitraj a decis în 2016 că revendicările nu se sprijină pe o bază juridică.
După venirea la putere în 2022 a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos, Manila îşi afirmă mai puternic pretenţiile de suveranitate în faţa Beijingului, iar în apropierea anumitor insule au loc confruntări repetate.
Armata chineză a indicat joi, într-un comunicat, că a ‘desfăşurat forţe navale şi aeriene pentru a efectua o patrulă de pregătire de luptă în spaţiul maritim şi aerian ce înconjoară apele teritoriale ale atolului chinez Huangyan’.
În 2012, Beijingul a preluat de la Manila controlul recifului.
Aceste patrule în apropiere de Scarborough au fost ‘întărite’ de la începutul lunii noiembrie ‘spre a întări controlul’ zonei şi a ‘apăra suveranitatea şi securitatea naţionale’, a indicat Teatrul de operaţiuni sud al armatei chineze în comunicat.
În lunile din urmă, tensiunile dintre China şi Filipine au ajuns la cote fără precedent în ultimii ani.
Această confruntare alimentează temeri privind un potenţial conflict care ar putea antrena intervenţia Washingtonului având în vedere tratatul său de apărare reciprocă cu Manila, datând din 1951.
China acuză în mod regulat SUA că sprijină în mod intenţionat ţări rivale ei pentru a-i contracara ascensiunea.
‘Diferendele maritime între China şi Filipine s-au intensificat’, a regretat joi într-o conferinţă de presă Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, răspunzând unei întrebări despre legăturile militare Washington-Manila.
‘Cauza principală este că statul Filipine (…) recurge la frecvente provocări pe mare, aduce atingere suveranităţii teritoriale chineze şi încearcă să obţină sprijinul unor forţe externe pentru a-şi afirma interesele’, a adăugat el.
China ‘va continua să ia toate măsurile necesare’ în faţa ‘provocărilor’, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.
AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES şi pe WhatsApp