Current track

Title

Artist


Circa 400 de elevi au concurat, sâmbătă, în etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică

Written by on 2 martie 2024

Aproximativ 400 de elevi au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a primei ediţii a Olimpiadei Naţionale de Securitate Cibernetică (OSC), informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, această etapă a avut loc între orele 9:00 – 15:30 şi a cuprins o probă teoretică şi o probă practică.

Faza naţională a Olimpiadei de Securitate Cibernetică este programată în perioada 22 – 25 mai 2024, iar primii clasaţi pot avea şanse să intre în selecţia finală a lotului naţional al echipei naţionale de securitate cibernetică (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC24, care va avea loc la Torino (Italia), între 8 şi 11 octombrie.

Calendarul olimpiadelor naţionale şcolare cuprinde, în acest an, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică, iar primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică.

„Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecţia va fi susţinută în cea de a doua zi de concurs şi constă într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exerciţiu de tip Attack & Defence. La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenţi cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la etapa naţională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al României. Elevii clasaţi pe primele locuri în clasamentul general al etapei naţionale vor obţine premii sau menţiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare”, precizează DNSC.

Echipa naţională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci juniori (cu vârste de până la 20 de ani) şi cinci seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componenţa echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori şi experţi din partea partenerilor Orange şi Bit Sentinel.

Reprezentanţii DNSC menţionează faptul că subiectele şi metodologia competiţiei sunt elaborate şi evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum şi profesori şi experţi din partea partenerilor din mediul privat, Orange România şi Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experienţă în organizarea de competiţii de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting.

AGERPRES/(AS – editor: Daniel Badea, editor online: Ada Vîlceanu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Loading


Reader's opinions

Leave a Reply


Sari la conținut