Current track

Title

Artist


Cluj: O aplicaţie pentru nevăzători, creată de elevi, a obţinut Premiul I la Gala ”Descoperă-ţi Pasiunea în IT” 2023

Written by on 15 noiembrie 2023

Aplicaţia Palmsy, un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, care-i ajută să fie independenţi când vine vorba de orientare şi de citirea textului care nu este afişat în braille, le-a adus unor elevi clujeni Premiul I la Gala „Descoperă-ţi Pasiunea în IT” 2023, desfăşurată la FSEGA din cadrul UBB Cluj-Napoca.

„Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câştigat de echipa Palmsy, alcătuită din Sofia-Maria Bud, Abel-Dumitru Burduhos, Alexandru-Marius Chira, Felix Crişan, Armand Farkas şi Maria-Teodora Pescaru, mentorată de Sorin Ionuţ Băjenaru de la Bosh România. Palmsy este un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, ajutându-i să fie independenţi când vine vorba de orientare şi citirea textului care nu este afişat în braille”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de organizatori.

Au mai fost premiaţi elevi şi studenţi din Braşov, Cluj-Napoca şi Oradea.

„Cea de-a IX-a ediţie a Academiei Descoperă-ţi Pasiunea în IT (DpIT) a reunit în acest an 120 liceeni şi studenţi participanţi din toată ţara care şi-au petrecut o jumătate de an la dezvoltarea a 20 de idei revoluţionare, menite să facă lumea mai sigură, mai eficientă şi mai inteligentă. Cele mai bune dintre aplicaţii au fost premiate luni, 13 noiembrie, la finalul expoziţiei găzduite de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Potrivit sursei citate, Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost obţinut de echipa reciPET, formată din Marcus Cîrnaţ, Ana-Sofia Crişan, Cristian-Ioan Gavrilă, Nicolas Guţu, David-Călin Prodan şi Raul Urianu, mentorată de Flaviu Adrian Centea de la PitechPlus. „reciPET este o soluţie inovatoare care permite oricui să transforme acasă sticlele obţinute din PET în filament pentru imprimanta 3D, pentru a da o nouă viaţă plasticului”, menţionează comunicatul.

Anul acesta au fost acordate două premii III întrucât două echipe au obţinut punctaj egal.

Astfel, Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei AtruX formată din Ioana-Valeria Gavrilă, Leonardo Moşuţan, Alexandru Mureşan, Darius-Florin Nicoară, Sebastian-Temin Park şi Diana-Alexandra Perşa, mentorată de Marius Cristian Cristescu de la Fortech, o companie GlobalLogic. AtruX este produsul esenţial destinat firmelor de transport mărfuri, conectând comunicarea internă şi securitatea.

Tot Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei PillKeeper formată din Maia-Iarina Braicu, Alexandru Crisşan, Bogdan Rus, Matei Rus, Darius-Mihai Timar şi Jessica-Daria Untea, mentorată de Dragoş Petraşcu de la Fortech, o companie GlobalLogic. Aplicaţia PillKeeper îi ajută pe cei care se confruntă cu dificultăţi în respectarea tratamentului.

„A fost o ediţie memorabilă. Am văzut la lucru tineri deosebit de talentaţi, gata să schimbe încă de azi lumea de mâine. Sunt minţi strălucite pe care vrem să le păstrăm aici, în România. De aceea este important ca şi alţi actori sociali şi economici să se implice în stimularea creativităţii lor şi în susţinerea lor financiară. Am făcut tot ce a ţinut de noi pentru a-i pregăti pe aceşti tineri să poată contribui la schimbare prin inovare; în continuare, sper că se vor implica şi alţi susţinători, care să le aprecieze realizările şi să îi ajute să valorifice la maximum ceea ce au învăţat în cadrul proiectului”, a declarat preşedintele Asociaţiei DpIT, Liliana Ştefan-Cazacu, organizatorul programului.

În total, au fost premiate 80 de persoane – 60 de elevi, 7 studenţi şi 13 mentori -, cu premii în sume de bani şi produse (gadgeturi) în valoare totală de 30.000 lei.

Programul „Academia DpIT” este organizat de Asociaţia „Descoperă-ţi pasiunea în IT” şi a pornit de la Cluj. Liceenilor din judeţe precum Cluj, Bihor, Sibiu, Mureş, Braşov, Prahova, Satu Mare sau Maramureş, li se oferă în acest fel posibilitatea interacţiunii directe cu responsabilităţi reale şi mediul de muncă dintr-o companie. Programul este susţinut de peste 40 de parteneri, atât din mediul de business, cât şi din învăţământul preuniversitar şi academic, printre care Fortech o companie GlobalLogic, Bosch România, Accenture România, Betfair România Development, .msg systems România, PitechPlus, Nagarro România, Marquardt România, Tech Breeze, Wolfpack Digital, NetMatch, Telenav, ScanStart, Kronsoft Development, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, SmartHR şi Cluj IT Cluster.

AGERPRES/ (AS-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply