Current track

Title

Artist


Columbia cere ONU să retragă frunza de coca de pe lista sa de substanțe interzise

Written by on 11 martie 2025

    Columbia, primul producător mondial de cocaină, a cărei cultivare și trafic au cufundat țara sud-americană în peste jumătate de secol de violențe, a cerut luni la ONU retragerea frunzei de coca, principalul component al acestui stupefiant, de pe lista de substanțe interzise, informează AFP.

    În timpul sesiunii anuale a Comisiei pentru stupefiante care are loc la Viena, șefa diplomației columbiene Laura Sarabia a cerut ca planta să fie exclusă ‘de pe lista celor mai nocive substanțe’ și să se permită utilizarea ‘deplinului său potențial în aplicări industriale precum îngrășămintele și băuturile’.

    ‘Știința va demonstra că frunza de coca în sine nu este dăunătoare pentru sănătate’, a adăugat ea, subliniind că această cerere ‘nu implică’ pentru guvernul columbian ‘încetarea eradicării’ culturilor destinate traficului de cocaină.

    Guvernul președintelui Gustavo Petro intenționează să facă recunoscută diferența între frunza arbustului de coca ce crește în America de Sud și clorhidratul de cocaină, elaborat în laboratoare cu utilizare de diverse produse chimice (kerosen, acid sulfuric, permanganat de potasiu, acetonă și alți solvenți).

    Gustavo Petro a declanșat o polemică la începutul lui februarie, susținând că ‘cocaina nu este mai rea decât whisky-ul’. El a apreciat că traficul mondial de cocaină ar putea fi ‘ușor destructurat’ dacă acest drog ar deveni legal peste tot în lume. ‘Ea s-ar vinde precum vinurile’, a argumentat el.

    Primul președinte de stânga al Columbiei consideră că războiul împotriva drogurilor și abordarea lui punitivă constituie ‘un eșec’. În pofida deceniilor de luptă cofinanțate de SUA, Columbia continuă să fie primul producător mondial de cocaină, sursă de venituri considerabile pentru carteluri, grupări paramilitare și gherile.

    Citește  Medvedev avertizează Coreea de Sud împotriva trimiterii de arme în Ucraina

    În 2023, producția de clorhidrat de cocaină a atins un record de 2.600 de tone în Columbia, cu 53% mai mult decât în anul precedent, potrivit ONU. În același an, suprafețele pentru cultivarea arbustului de coca au crescut cu 10%, întinzându-se pe 253.000 de hectare de culturi ilicite.

    Bolivia autorizează cultivarea și comercializarea unei anumite cote de frunze de coca pentru utilizările sale rituale sau medicinale (mestecare, infuzie).

    AGERPRES/(AS – redactor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions