Current track

Title

Artist


Comercianţii care întrunesc normele SGR pot semna online contractul cu RetuRO

Written by on 6 noiembrie 2023

Toţi comercianţii care se încadrează în normele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) pot semna contractul cu RetuRO în platforma online dedicată acestui serviciu.

Potrivit unui comunicat de presă al RetuRO Sistem Garanţie-Returnare, administratorul SGR, este vorba despre comercianţii care vând băuturi din categoriile bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, precum şi cei care pun pe piaţă ambalaje primare nereutilizabile din plastic, aluminiu sau sticlă, cu dimensiuni între 0,1 litri şi 3 litri, şi care au finalizat înregistrarea pe www.returosgr.ro.

Contractul pentru comercianţi poate fi accesat din contul de utilizator, la secţiunea „Comerciant/ Documente şi Contracte”. Documentul a fost disponibil pentru consultare în perioada 26 septembrie – 16 octombrie 2023, pentru cei înregistraţi în baza de date a SGR.

„Procesul de înregistrare în Sistemul Garanţie-Returnare rămâne deschis în continuare agenţilor economici care se încadrează în Sistemul Garanţie-Returnare. Până în prezent, peste 60.000 de operatori economici s-au înregistrat în platforma SGR. Companiile vizate să se înregistreze sunt producătorii şi importatorii de băuturi, dar şi comercianţii care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa sau cei care comercializează aceste produse ca şi gamă complementară (ex. librării, magazine de electrocasnice şi electronice etc). Înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare şi semnarea contractelor cu administratorul sistemului reprezintă o obligaţie legală, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Pentru a finaliza procesul, comercianţii trebuie să înregistreze în platformă adresele exacte ale punctelor de vânzare, care vor deveni puncte de returnare pentru ambalajele SGR şi să înscrie datele referitoare la produsele vândute în anul 2022, precum şi estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare”, precizează sursa citată.

Operatorii economici vizaţi de SGR care au nevoie de mai multe informaţii cu privire la sistem pot accesa canalele de informare puse la dispoziţie de RetuRO: Ghidul complet de înregistrare ce poate fi consultat la pe site-ul oficial, call center-ul disponibil de luni până vineri între orele 09:00 – 18:00, cu excepţia sărbătorilor legale, precum şi sesiunile SGR – o serie de webinarii pentru producătorii, importatorii, comercianţii de băuturi şi reprezentanţii HoReCa din România disponibile gratuit pe platforma https://returosgr.ro/#webinars.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Administratorul SGR funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply