Current track

Title

Artist


Companiile româneşti sunt codaşe în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale

Written by on 29 mai 2024

Aproximativ 8% dintre companiile din UE cu cel puţin 10 angajaţi au declarat că au utilizat tehnologii din domeniul Inteligenţei Artificiale pentru derularea afacerilor, în anul 2023, însă în România ponderea companiilor care au utilizat astfel de tehnologii este redusă, de doar 1,5%, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din anul 2021, utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale de către companiile din UE a crescut uşor cu 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% până la 8%.

Pe primele locuri în UE la utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenţei Artificiale sunt companiile din Danemarca, în rândul cărora 15,2% au utilizat în 2023 astfel de tehnologii, urmate îndeaproape de cele din Finlanda (15,1%) şi Luxemburg (14,4%).

La polul opus, ponderea companiilor care utilizează tehnologii din domeniul Inteligenţei Artificiale este deosebit de mică în Romania (1,5%), Bulgaria (3,6%), Polonia (3,7%) şi Ungaria (3,7%).

Când vine vorba de tipul de tehnologie AI utilizată de companiile din UE, automatizarea diferitelor sarcini sau asistenţa la luarea deciziilor (automatizarea proceselor cu roboţi software-RPA) este cea mai utilizată, în condiţiile în care 3% din companii o utilizează. Urmează efectuarea de analize asupra limbajului scris (minare de text), utilizată de 2,9% din companii, învăţarea automată (machine learning), utilizată de 2,6% din companii, conversia limbajului vorbit într-un format care poate fi citit de către maşină, utilizată de 2,5% din companii, şi identificarea de obiecte sau persoane pe baza imaginilor, utilizată de 2,2% din companii.

Datele Eurostat arată că marile companii utilizează mai mult Inteligenţa Artificială decât firmele mici şi mijlocii. În 2023, 6,4% din firmele mici, 13% din companiile de talie medie şi 30,4% din marile companii au utilizat Inteligenţa Artificială. Această diferenţă poate fi explicată prin complexitatea implementării tehnologiilor AI de către o companie, economiile de scară sau costuri, în sensul că investiţiile în AI sunt mai accesibile pentru o mare companie.

AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply