Current track

Title

Artist


Conferinţa pentru pace în #Ucraina ar putea fi urmată de discuţii cu Rusia, afirmă preşedinta Elveţiei

Written by on 7 iunie 2024

    Conferinţa pe care Elveţia o organizează luna aceasta este doar începutul negocierilor şi va fi probabil urmată de discuţii cu Rusia, a declarat vineri preşedinta Confederaţiei Elveţiene, Viola Amherd, informează dpa.

    „Este clar pentru noi că nu vom încheia un acord de pace la finalul conferinţei”, a spus Amherd într-un interviu publicat vineri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Ambele părţi trebuie să fie la masa de negocieri pentru pace, a subliniat ea cu referire la faptul că Rusia nu a fost invitată să participe la summitul din Elveţia. „Rusia ar putea fi prezentă la o posibilă conferinţă ulterioară”, a spus Viola Amherd.

    Elveţia a invitat circa 160 de ţări pentru a discuta asupra căilor posibile care să ducă la o pace durabilă în Ucraina. Rusia, care a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei în urmă cu peste doi ani, nu a primit invitaţie. Ucraina va lua parte la conferinţa din Elveţia.

    Până acum, mai mult de 80 de state au confirmat că vor participa la reuniunea din Elveţia, ce se va desfăşura în perioada 15-16 iunie.

    Moscova a transmis că Rusia nu ar fi participat chiar dacă ar fi fost invitată.

    Potrivit Violei Amherd, conferinţa este menită să creeze o platformă pentru dialog în cadrul căruia să fie discutat ca prim pas modul în care s-ar putea ajunge la pace în Ucraina.

    Nu se va discuta despre pace în Ucraina în sens exact, ci „doar” despre problemele umanitare, siguranţa nucleară, libertatea de navigare şi securitatea alimentară, a precizat preşedinta Confederaţiei Elveţiene.

    „Vrem că construim încrederea şi căutăm soluţii pentru aceste probleme, care sunt importante pentru populaţia civilă şi de asemenea pentru pace mai târziu”, a adăugat ea.

    Citește  Ţările de Jos extind un experiment ce vizează consumul de canabis

    Este considerat crucial pentru succesul conferinţei ca nu doar aliaţii occidentali ai Ucrainei să fie prezenţi, ci şi influente state care sunt prietene ale Rusiei, alături de China, cel mai important aliat al Moscovei.

    China a anunţat public că nu va participa la summitul din Elveţia, dar că acordă o mare importanţă conferinţei pentru pace. În ceea ce priveşte India, aceasta a spus că va trimite reprezentanţi, iar în cazul Africii de Sud lucrurile nu sunt deocamdată clare.

    „Era important pentru noi ca nu doar ţările europene vestice şi SUA să participe”, a spus Amherd. „Circa jumătate dintre cei peste 80 de participanţi care şi-au confirmat deja participarea sunt din Europa de Vest, altă jumătate din Africa, America de Sud şi Asia. Prin urmare, Sudul global este reprezentat”, a subliniat preşedinta Elveţiei.

    AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    (Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.)

    Vă rugăm să nu folosiți injurii și cuvinte obscene!


    Reader's opinions