Constanța: Sindicaliștii șantierului naval Damen-Mangalia, aflat în insolvență, cer Guvernului măsuri concrete pentru redresare
Written by AGERPRES on 3 aprilie 2025
Sindicaliștii de la șantierul naval Damen din Mangalia, societate aflată în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024, cer Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, lămuriri cu privire la strategia statului român, acționar majoritar al șantierului, în ceea ce privește redresarea societății.
Sindicaliștii întreabă guvernanții de ce negociază cu Damen Galați construirea a trei nave de luptă, nu cu Damen Mangalia.
‘Sindicatul Liber Navalistul, reprezentând angajații șantierului naval din Mangalia, Damen Shipyards Mangalia (DSMa), vă adresăm această scrisoare deschisă pentru a atrage atenția asupra unei situații critice și aparent paradoxale care pune sub semnul întrebării strategia statului român privind redresarea șantierului naval din Mangalia considerat obiectiv strategic de interes național. Un recent articol de presă, intitulat: ‘Exclusiv | Guvernul negociază cu Damen Galați construcția a trei nave de luptă, în valoare de jumătate de miliard de euro’ a stârnit reacții în rândul angajaților și al comunității din Mangalia. Această decizie ridică o întrebare fundamentală: De ce Guvernul României nu a negociat construcția acestor nave la Mangalia, unde statul român este acționar majoritar, și a ales să sprijine Damen Galați în locul acestui șantier aflat în mare dificultate?’, se afirmă în scrisoarea deschisă.
Potrivit sindicaliștilor, este cel puțin ‘paradoxal și de neînțeles’ cum statul român atribuie contracte de sute de milioane de euro fără a impune măsuri pentru salvarea șantierului din Mangalia, tocmai companiei Damen, cea care a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj Internațional de la Viena, solicitând despăgubiri de sute de milioane de euro.
‘Coincidență sau nu, valoarea de jumătate de miliard de euro coincide cu suma vehiculată în presă despre valoarea pretinsă de Damen pentru a ieși din asocierea cu statul român’, se mai spune în scrisoare.
Șantierul naval din Mangalia se află în insolvență, cu activitatea suspendată din iunie 2024 până în prezent, iar această perioadă a fost prelungită cu încă trei luni.
‘Însă, fără finanțare și fără comenzi, șansele de redresare sunt extrem de reduse. Fără sprijin din partea acționarilor și implicit al statului român, acest șantier riscă să fie închis, în timp ce reprezentanții Guvernului României asistă pasiv la falimentarea și închiderea celui mai mare șantier naval din România și negociază cu firma Damen contracte de sute de milioane de euro, dar pentru șantierul din Galați, nu pentru cel din Mangalia. (…) Tocmai de aceea vă cerem explicații, deoarece nu putem înțelege rațiunea și logica unei astfel de decizii. Atribuirea directă a acestor comenzi către Damen, în loc să fie distribuite către șantierul din Mangalia, pare să susțină mai degrabă interesele companiei Damen decât pe cele ale statului român și ale angajaților din Mangalia’, spun sindicaliștii.
Potrivit sursei citate, închiderea acestui șantier ar avea consecințe grave asupra economiei și siguranței naționale. Șantierul dispune de infrastructura necesară pentru construcția, reparația și modernizarea navelor militare, iar pierderea acestei capacități ar reprezenta un risc strategic major.
‘În acest context, Guvernul României are obligația de a comunica răspunsuri clare și transparente la întrebările adresate. Vrem să știm dacă statul român are o strategie pentru salvarea șantierului din Mangalia, pentru reluarea activității și ieșirea din insolvență a acestei societăți mixte. (…) Așteptăm un răspuns urgent din partea Guvernului României, care să clarifice strategia privind viitorul acestui șantier și să prezinte măsuri concrete pentru redresarea sa’, se mai menționează în scrisoarea deschisă semnată de președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
AGERPRES / (AS – redactor: Nona Jalbă, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)