CONSTRUCŢII CELEBRE: Oraşul Artelor şi Ştiinţelor (Ciudad de las Artes y las Ciencias) din Valencia
Written by AGERPRES on 29 mai 2024
Opera arhitectului valencian Santiago Calatrava, Oraşul Artelor şi Ştiinţelor din Valencia (Ciudad de las Artes y las Ciencias) este un complex ştiinţific şi cultural ce acoperă aproximativ doi kilometri din fosta albie a râului Turia. Complexul, denumit pe scurt şi ”La Ciutat”, cuprinde creaţiile arhitecturale: Hemisferic, Muzeul de Ştiinţe, Oceanografic, Palatul Artelor, Umbracle şi Agora.
Pentru a menţine statutul cultural al oraşului, municipalitatea din Valencia a decis în anii ’90 să înfiinţeze un muzeu de importanţă naţională. Amplasamentul de 35 de hectare ales pentru această iniţiativă se afla pe fosta albie a râului Turia, la jumătatea distanţei dintre oraşul vechi şi cartierul de coastă Nazaret. Astfel, ansamblul arhitectural realizat de Calatrava şi-a atins scopul de a deveni o atracţie în această zonă anterior incoerentă şi subdezvoltată, realizând legătura între centrul oraşului şi mare, evidenţiază site-ul https://calatrava.com/.
În 1991, Calatrava a câştigat concursul pentru proiectul original: un turn de telecomunicaţii, care urma să fie construit la capătul vestic al amplasamentului. Mai târziu în acelaşi an, arhitectul a primit solicitarea de a dezvolta întregul complex, care urma să includă şi un muzeu al ştiinţei şi un planetariu. După schimbarea conducerii municipale, în 1996, turnul de telecomunicaţii planificat a fost înlocuit cu Palatul operei – Palau de les Arts.
Opera, Planetariul/Teatrul IMAX (Hemisferic) şi Muzeul de Ştiinţă ”Principe Felipe” formează o secvenţă liniară de la vest la est. O a cincea structură, cunoscută sub numele de ”L’Umbracle”, este reprezentată de o promenadă, construită într-o arcadă deschisă – o reinventare contemporană a grădinii de iarnă. O pasarelă axială ridicată, oferind vedere spre mare, serveşte ca element de ordonare, cu grădini şi bazine reflectorizante de o parte şi de alta, detaliază sursa citată.
Clădirea Hemisferic a fost inaugurată în 1998 şi a fost prima clădire din Oraşul Artelor şi Ştiinţelor care şi-a deschis porţile pentru public. ”El Hemisferic” are un acoperiş ovoid de peste 100 de metri lungime, ce acoperă o sferă mare care constituie camera de proiecţie. Planetariul/Teatrul IMAX seamănă cu un ochi uman, plasat într-un bazin de 24.000 metri pătraţi. „Pupila” este domul emisferic al teatrului IMAX, care se transformă într-un glob prin reflecţia sa în bazin. Soclul din beton al ochiului încorporează o „pleoapă” din lamele metalice verticale articulate, care pot fi ridicate pentru a permite vederea de-a lungul bazinului. O galerie subterană – formată din arcadele prefabricate din beton care susţin acoperişul – găzduieşte ghişeele de bilete, un restaurant şi alte spaţii de servicii, explică site-ul amintit. Amplasat uşor sub nivelul solului pentru a evita conflictul vizual cu Muzeul Ştiinţei şi Opera, Planetariul este accesat prin pasarela axială, care înconjoară clădirea şi este conectată la galerie.
Clădirea Muzeului de Ştiinţă (Museu de les Ciencies) este un ”tur de forţă spaţial”. ”Ca şi marile pavilioane de expoziţie din trecut, este o clădire longitudinală, creată din dezvoltarea modulară a secţiunilor transversale care se repetă de-a lungul amplasamentului”, evidenţiază https://calatrava.com. Muzeul a devenit un punct de referinţă pentru ştiinţa interactivă. Obiectivul său principal este stimularea curiozităţii şi gândirea critică şi, în acelaşi timp, surprinderea şi amuzarea publicului prin conţinutul său din lumea ştiinţei, tehnologiei şi mediului.
Între caracteristicile construcţiei Museu de les Ciencies se numără: o suprafaţă construită de peste 42.000 de metri pătraţi, din care 26.000 de metri pătraţi spaţiu expoziţional, suprafaţa totală fiind cea mai mare din Spania; 20.000 de metri pătraţi de sticlă cu peste 4.000 de plăci; este înconjurat de o suprafaţă de 13.500 de metri pătraţi de apă; are 220 de metri lungime, 80 de metri lăţime şi 55 de metri înălţime; s-au folosit 58.000 de metri cubi de beton şi 14.000 de tone de oţel.
Muzeul are o personalitate proprie, în stilul arhitecturii moderne care facilitează apartenenţa containerelor muzeale la colecţie în sine. Dimensiunea sa enormă îi permite să găzduiască diferite tipuri de activităţi în acelaşi timp, spre deosebire de muzeele mai mici, arată site-ul Oraşului Artelor şi Ştiinţelor din Valencia – https://cac.es/.
Oceanografic este cel mai mare acvariu din Europa şi cuprinde reprezentanţi ai principalelor ecosisteme marine ale lumii. Spaţiul găzduieşte un număr mare de activităţi şi experimente, atât pentru profesionişti: cursuri universitare despre managementul şi întreţinerea ţestoaselor, rechinilor, păsărilor sau meduzelor, cât şi pentru publicul larg. Fiecare clădire din Oceanografic se identifică cu următoarele medii acvatice: Mediterana, Zonele umede, Mările temperate şi tropicale, Oceanele, Antarctica, Arctica, Insulele, Marea Roşie şi Delfinariul. Restaurantul subacvatic şi clădirea de acces se remarcă prin acoperişurile lor spectaculoase proiectate de arhitectul Felix Candela, evidenţiază sursele citate.
Arhitectura sa avangardistă, amenajarea acvariilor şi dimensiunea ştiinţifică, de agrement şi educaţională aduc lumea marină aproape de vizitatori, înlesnind conştientizarea necesităţii protejării faunei şi florei.
Oceanografic este, aşadar, unul dintre cele mai mari delfinarii din lume, având o suprafaţă de 110.000 metri pătraţi, 26.000 de metri cubi de apă şi o adâncime de 10,5 metri. Construcţia a necesitat 150.000 de metri cubi de beton şi 15.000 de tone de oţel, iar realizarea acvariilor a presupus utilizarea a peste 25 de kilometri de conducte cu diametre cuprinse între 1,4 centimetri şi 1,3 metri, arată https://cac.es.
Muzeul Ştiinţei şi spaţiul Umbracle au fost inaugurate în anul 2000, iar în 2003 a avut loc deschiderea pentru public a ansamblului Oceanografic. Palau de les Arts a fost inaugurat în 2005.
Clădirea Operei (Palau de les Arts) este dotată cu cele mai moderne tehnologii pentru constituirea unui spaţiu avangardist şi modern, considerat catalizatorul cultural care a plasat Regiunea Valencia, cu tradiţia sa muzicală, pe o poziţie privilegiată între toate celelalte regiuni de seamă ale lumii, notează sursa citată anterior.
Clădirea Operei oferă Valenciei o facilitate majoră pentru artele spectacolului şi un reper monumental dinamic. Componentele principale ale clădirii sunt un auditoriu cu 1.300 de locuri, potrivit pentru producţii de operă, dar şi pentru concerte şi balet; o sală de 400 de locuri pentru muzică de cameră, teatru şi alte spectacole; şi un auditoriu în aer liber adăpostit de un acoperiş, cu o capacitate de până la 2.000 de persoane, oferind vederi spectaculoase asupra complexului, precum şi posibilitatea de a viziona spectacole pe ecrane video speciale, detaliază site-ul companiei de arhitectură Calatrava. Sezon după sezon, proiectele sale în artele spectacolului au reuşit să acopere o gamă largă de producţii, genuri şi discipline, precum jazz, dance, Zarzuela, Flamenco, recitaluri, lieduri, concerte simfonice şi, bineînţeles, mari opere.
Umbracle este poarta monumentală de acces în Oraşul Artelor şi Ştiinţelor. Spectaculoasa esplanadă Umbracle este un punct de observaţie cu o suprafaţă ce depăşeşte 14.000 de metri pătraţi, cu o zonă expoziţională din care pot fi contemplate toate clădirile, lacurile, aleile şi zonele amenajate ale Oraşului Artelor şi Ştiinţelor. Umbracle este considerată o vitrină în care arta şi natura se combină pentru a crea un spaţiu primitor în care să priveşti sculpturi înconjurate de numeroase specii de plante. Distribuţia atentă a florilor conferă o armonie cromatică, predominând roşu, galben, portocaliu, violet şi alb. Grădina este înconjurată de 80 de palmieri, 29 de portocali amari şi arbuşti din regiunea Valencia, cum ar fi mastic sau ”buddleias”, şi este acoperită cu iarbă de pampas, plante de noapte sau plante căţărătoare şi 100 de plante aromatice, ca rozmarinul şi lavanda.
Esplanada Umbracle este situată pe partea de sud a complexului, de-a lungul şoselei El Saler şi are 320 de metri lungime şi 60 de metri lăţime. Reprezintă, se asemenea, o soluţie inedită la cerinţele de parcare ale complexului, cu o mare importanţă acordată şi esteticii acesteia, arată sursele amintite.
În sfârşit, CaixaForum Valencia sau Agora a fost concepută ca un spaţiu multifuncţional, versatil, potrivit pentru găzduirea diferitelor tipuri de evenimente. Lucrările CaixaForum Valencia au început în 2020 în clădirea proiectată de Santiago Calatrava, situată între Puente Assut de l’Or şi Oceanografic. Proiectul este o lucrare a studioului Cloud 9 şi a fost realizat de arhitectul Enrique Ruiz-Geli. Principala caracteristică a acestei enclave adăugate ulterior este punerea în valoare a acestei suprafeţe ca piaţă, deschisă dialogului şi activităţii culturale, precum şi durabilităţii mediului, evidenţiază site-ul obiectivului.
Astfel, prin plenitudinea acestor obiective, Oraşul Artelor şi Ştiinţelor din Valencia îşi rezervă un loc reprezentativ în arhitectura secolul XXI. AGERPRES/(Documentare – Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Ciudad de las Artes y las Ciencias/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.