COP29: Organizaţia Greenpeace, dezgustată de noul acord, afirmă că acesta se înclină în faţa producătorilor de petrol
Written by AGERPRES on 24 noiembrie 2024
Organizaţia ecologistă Greenpeace a criticat noul acord semnat duminică dimineaţă la Baku în cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice, afirmând că negociatorii au cedat în faţa intereselor ţărilor producătoare de petrol, informează DPA.
„Oamenii s-au săturat, sunt dezamăgiţi”, a declarat într-un comunicat de presă Jasper Inventor, liderul delegaţiei Greenpeace la discuţiile purtate în cadrul COP29.
Jasper Inventor a spus că acordul prin care ţările bogate s-au angajat să ofere 300 de miliarde de dolari ţărilor sărace pentru a acoperi nevoile lor climatice este „îngrozitor de inadecvat”, adăugând că el şi alţi experţi îşi îndreaptă de acum privirile spre COP30, conferinţa de anul viitor de la Belem, în Brazilia, pentru a remedia acest acord. „Nu vom renunţa”, a precizat el.
Experta în politici climatice al Greenpeace, Tracy Carty, a remarcat faptul că obiectivul de finanţare nu oferă garanţii pentru împrumuturile sau finanţarea privată care ar putea achita facturile, în locul unei „finanţări publice bazate pe subvenţii de care ţările în curs de dezvoltare au nevoie cu disperare”. Ea şi alţi specialişti de la Greenpeace au cerut ca industria combustibililor fosili să plătească.
Fred Njehu, strategul politic pan-african al Greenpeace Africa, a avut unele dintre cele mai dure comentarii, numind acordul „un colonialism climatic”. El a comparat suma de 1,3 miliarde de dolari cu a oferi cuiva „o pipetă pentru a umple un ocean”.
„Este ca şi cum ai spune că cineva are nevoie de un rezervor plin de apă pentru a supravieţui, apoi i-ai înmâna un dispozitiv de picături pentru ochi şi i-ai spune: ‘Mult noroc!'”, a adăugat el.
Însă au existat şi câteva motive de optimism în rândul delegaţilor Greenpeace la această conferinţă.
Maarten de Zeeuw, responsabil cu campaniile pentru climă şi energie ale Greenpeace Olanda, a menţionat că negociatorii de la COP29 au convenit să elaboreze o foaie de parcurs pentru creşterea finanţării la reuniunea de anul viitor.
„Aceasta trebuie să fie o foaie de parcurs pentru a-i face pe poluatori să plătească”, a spus el.
AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor online: Simona Aruştei)