Current track

Title

Artist


Debitul Dunării, în scădere până la 5.100 mc/s în următoarele zile; media multianuală a lunii aprilie – 7.900 mc/s

Written by on 14 aprilie 2024

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 5.100 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 13 – 20 aprilie 2024.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Brăila – Tulcea şi a doua zi a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.

Pentru luna aprilie, hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 8.000 mc/s, în timp ce debitul minim este de 5.000 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 7.900 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile din ţară, hidrologii susţin că în prima parte a intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi, în general, staţionare, exceptând râurile mari din Maramureş, Crişana şi Transilvania, unde vor fi în scădere şi unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul ţării, unde sunt posibile, izolat, uşoare creşteri de niveluri şi debite datorită averselor prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane, înalte, aferente. În a doua parte a intervalului, debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane înalte şi propagării pe râurile din jumătatea de nord a ţări şi în general staţionare pe celelalte râuri.

Potrivit unei postări publicate sâmbătă de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,39%, iar volumul existent este de 3,22 miliarde de metri cubi de apă, fiind mai mic cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar suficient să asigure necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă.

„Specialiştii noştri monitorizează continuu situaţia cursurilor de apă şi la această oră nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar. Chiar dacă în acest moment nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea resursei de apă în sistem centralizat, vă recomandăm multă prudenţă şi să economisiţi apa pe cât este posibil folosind apa potabilă doar pentru băut. De asemenea, temperaturile ridicate şi nivelurile scăzute ale apelor favorizează înflorirea algală şi scăderea oxigenului din apă. Din aceste motive, protejaţi apele mai mult şi aruncaţi gunoaiele doar în locurile special amenajate”, au mai scris specialiştii ANAR pe pagina de socializare.

AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Loading


Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

Reader's opinions

Leave a Reply