Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere până la 5.200 mc/s în următoarele zile
Written by AGERPRES on 26 mai 2024
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în în creştere în următoarele zile până la valoarea de 5.200 mc/s, apoi staţionar până la finele acestei săptămâni, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor mai (7.250 mc/s) şi iunie (6.400 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 25 mai – 1 iunie 2024.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere pe parcursul săptămânii viitoare, exceptând a doua jumătate a intervalului când vor fi relativ staţionare pe sectorul Gruia-Tr. Măgurele.
În ultimele 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară a crescut până la 5.000 mc/s, iar în aval de Porţile de Fier debitele debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu, staţionare la Olteniţa şi în scădere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.
Pentru luna mai, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 6.500 mc/s şi unul minim de 4.800 mc/s, iar pentru luna iunie un debit maxim de 6.500 mc/s şi unul minim de 4.200 mc/s.
În ceea ce priveşte râurile din ţară, hidrologii prognozează că debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare cu tendinţă de scădere pe râurile din jumătatea de vest a ţării, exceptând prima zi a intervalului de prognoză, când, pe cursurile inferioare ale râurilor mari din vestul şi sud – vestul ţării debitele vor fi în creştere prin propagare. În a doua parte a intervalului de prognoză, datorită instabilităţii atmosferice prognozate, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite, cu efecte de inundaţii locale, pe unele râuri mici.
AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Bănciulea, editor online: Ada Vîlceanu)