Debitul Dunării la intrarea în ţară, în scădere până la 2.900 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Written by AGERPRES on 10 noiembrie 2024
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare, până la valoarea de 2.900 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii noiembrie (4.650 mc/s), potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.
În ultimele 24 de ore, debitul Dunării pe secţiunea Baziaş a fost în scădere, având valoarea de 3.100 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost, de asemenea, în scădere.
Pentru luna noiembrie, hidrologii estimează un debita maxim al Dunării de 4.100 mc/s şi unul minim de 2.400 mc/s, sub media lunară de 4.650 mc/s.
Potrivit INHGA, în intervalul 10 – 16 noiembrie, debitele medii zilnice pe râurile interioare vor fi în general staţionare, cu tendinţă de uşoară creştere în prima parte a intervalului pe râurile din jumătatea de sud a ţării, iar apoi în toată ţara.
Formaţiunile de gheaţă vor fi în extindere şi intensificare în prima parte a intervalului, iar apoi se vor menţine fără modificări importante.
În luna noiembrie 2024, hidrologii au estimat pentru râurile interioare un regim hidrologic la valori la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, pe cursul Siretului şi pe unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Bistriţa, Putna), pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.
AGERPRES/(AS – editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)