Current track

Title

Artist


Debitul maxim al Dunării, sub mediile multianuale în martie și aprilie și peste medie în luna mai (prognoză)

Written by on 9 martie 2025

    Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) se va situa sub mediile multianuale în lunile martie și aprilie, în timp ce în luna mai va fi peste medie, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

    Regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% și 80% din mediile lunare, însă pe unele râuri se vor înregistra și valori sub 30%, mai ales în lunile martie și aprilie.

    Astfel, în prima lună calendaristică de primăvară, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Olt superior și mijlociu, Argeș superior, Ialomița superioară și mijlocie și cursul Prutului și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, Rm. Sărat, Bârlad si afluenții Prutului.

    În luna aprilie 2025, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea și Bârlad.

    Pentru luna mai 2025, hidrologii prognozează valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Ixa, Somesul Mare și mai mici (30-50%) pe râurile din bazinul Bârlad.

    ‘În cursul lunilor aprilie și mai sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu depășirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul și centrulul țării, datorită precipitațiilor lichide mai însemnate cantitativ’, avertizează hidrologii.

    Citește  Cod galben de ploi însemnate cantitativ în judeţele Tulcea şi Galaţi, până vineri după-amiaza

    În ceea ce privește fluviul Dunărea, la intrarea în țară (pe secțiunea Baziaș), debitul maxim estimat pentru luna martie este de 5.000 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic față de valoarea medie multianuală de 6.700 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s.

    Pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.200 mc/s, față de media de 7.900 mc/s.

    Potrivit prognozei de specialitate, media lunii mai este de 7.250 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 8.000 mc/s, iar cel minim la 4.000 mc/s.

    Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situațiile în care se estimează posibilitatea depășirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situației și a evoluției factorilor meteorologici din momentul respectiv.

    AGERPRES/(AS – editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

    Loading


    Conținutul website-ului www.radiovocearomaniei.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către TRUST MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor RADIO VOCEA ROMÂNIEI, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@radiovocearomaniei.ro.
    Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile TRUSTULUI MEDIA PRESĂ-RADIO-TV VOCEA ROMÂNIEI în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.radiovocearomaniei.ro.

    Reader's opinions